Antena 3 CNN Externe Liderul Hezbollah, discurs public după două zile de explozii care i-au decimat militanții. Ministru israelian: O nouă eră a războiului

Liderul Hezbollah, discurs public după două zile de explozii care i-au decimat militanții. Ministru israelian: O nouă eră a războiului

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 14:43 19 Sep 2024 Modificat la 15:04 19 Sep 2024

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, se adresează, joi după-amiază, membrilor și simpatizanților acestei grupări sprijinite de Iran, activă în sudul Libanului și bine înarmată, relatează presa internațională.

Discursul este programat la ora locală 17 (aceeași oră în România).

Până joi, Nasrallah încă nu se exprimase public despre exploziile produse marți și miercuri în Liban, în care au murit 37 de oameni și în urma cărora alte câteva mii au fost răniți, conform bilanțurilor actualizate joi.

Hezbollah, ai cărei membri au fost vizați în detonațiile pagerelor și stațiilor de emisie-recepție, a promis însă Israelului că se va răzbuna și că își va continua sprijinul pentru Hamas în Gaza.

Hassan Nasrallah, în vârstă de 64 de ani, este un cleric libanez care conduce Hezbollah din anul 1992.

Gruparea militantă este desemnată drept organizație teroristă de către Statele Unite, Marea Britanie și alte state occidentale.

CNN a publicat un inventar bazat pe surse deschise al armelor de care dispune Hezbollah.

Cel mai important inamic non-statal al Israelului

Hezbollah este considerată drept cea mai bine înarmată entitate din lume care nu este stat.

Sprijinită de Iran și având sediul în Liban, această mișcare șiită paramilitară și politică s-a angajat în confruntări cu forțele israeliene la granița de sud a Libanului începând cu 8 octombrie 2023, la o zi după atacul Hamas asupra statului evreu.

Ostilitățile transfrontaliere au amplificat temerile privind o conflagrație regională și au declanșat eforturi diplomatice intense de reducere a tensiunilor.

Deși nu are puterea militară a Israelului, Hezbollah dispune de arme cu potențialul de a provoca daune semnificative statului evreu.

Mai simplu spus, gruparea poate, teoretic, să lovească oriunde în Israel, care, pe de altă parte, este protejat de sistemul anti-rachetă Iron Dome. 

Arsenalul grupării șiite include mai multe tipuri de rachete, între care modelul Falaq-1, cu o rază de 10-11 kilometri, modelele Zelzal-1 (125 - 160 km) și Fateh-110 (250 - 300 km) și mai cunoscutele modele de concepție sovietică Scud, care pot atinge ținte aflate la distanțe între 300 și 500 de kilometri.

La începutul actualei decade, liderul Hassan Nasrallah susținea că mișcarea sa are 100.000 de soldați. Alte estimări, mai realiste, indică o forță ceva mai mare de 20.000 de combatanți activi, plus încă aproximativ tot atâția rezerviști.

Hezbollah este parte a unei axe anti-Israel conduse de Iran, care mai cuprinde grupări de militanți active în Yemen, Siria, Gaza și Irak. Unele dintre aceste grupări și-au sporit semnificativ coordonarea, pe măsură ce Israelul și-a extins în Gaza operațiunile militare anti-Hamas, după atacurile din 7 octombrie anul trecut.

Hezbollah a trimis drone care au căzut în Israel, după bombardamente în Liban efectuate de statul evreu. Yoav Gallant: "O nouă eră a războiului"

Hezbollah a anunțat, joi, că a lansat rachete asupra unor poziții de artilerie israeliene din apropierea graniței cu Libanul.

Times of Israel a relatat, la rândul său, că multe persoane au fost rănite în urma impactului unui proiectil în apropierea comunității de nord Ya’ara. Lovitura nu a fost precedată de sirene de alarmă, potrivit sursei citate.

Ulterior, IDF a comunicat că mai multe drone încărcate cu explozivi, lansate din Liban, au lovit nordul Israelului. Una dintre aceste drone a căzut lângă Ya’ara, în Galileea de Vest, rănind mai mulți oameni. Alte drone au căzut în apropiere de Beit Hillel, unde au declanșat incendii, dar nu au provocat victime, conform Forțelor Israeliene de Apărare.

Anterior, IDF a anunțat că a lovit șapte locații Hezbollah în atacuri asupra sudului Libanului, inclusiv un depozit de armament.

CNN îl citează pe Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării, potrivit căruia începe "o nouă eră" a războiului.

 "Centrul de greutate se deplasează spre nord", a precizat Gallant, referindu-se la frontiera cu Libanul.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole