Cei doi au înregistrat câte un mesaj video în care vorbesc despre necesitatea urgentă a recunoașterii independenței, vorbind despre „agresiunea” Ucrainei.
“În numele întregului popor al Republicii Populare Donețk, vă solicităm recunoașterea Republicii Populare Donețk în calitate de stat independent, democratic, de drept și social”, a spus Pușilin.
Potrivit lui Pușilin, autoritățile de la Kiev au decis să recurgă la mijloace militare pentru soluționarea diferendumului. El a spus că peste 1.700 de obuze au fost trase pe teritoriul regiunii separatiste în ultima zi, susținând că „au loc lupte, inclusiv în apropierea graniței cu Rusia”.
Pe lângă recunoașterea independenței, liderul RPD a solicitat președintelui Rusiei să examineze oportunitatea încheierii unui acord cu privire la cooperare în sfera militară.
Pușilin a mai adăugat că locuitorii Donbasului se consideră ruși în suflet, iar scopul lor central este integrarea cu Rusia.
Reprezentantul oficial al miliției populare din Donețk, Eduard Basurin, afirmă că în Donbas se desfășoară un război și a cerut asistență financiară și militară Rusiei. El a anunțat că autoritățile din regiunile separatiste consideră situația din regiune ca fiind „critică”, potrivit Interfax.
Pe 17 februarie, la Donețk și Lugansk, au început să declare agravarea situației din regiune și intensificarea bombardamentelor. Pe 18 februarie, Pushilin și Pasechnik au anunțat evacuarea copiilor, femeilor și bătrânilor în Rusia, iar apoi mobilizarea bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani.
Președintele Vladimir Putina declarat luni că va lua în considerare apelul celor doi lideri ai republicilor separatiste susținute de Moscova din Ucraina pentru a fi recunoscute ca state independente.
Anunțul că este deschis să discute despre o posibilă recunoaștere a așa-numitei Republici Populare Donețk și Republicii Populare Lugansk a venit după ce Statele Unite au declarat că o astfel de mișcare ar fi o încălcare a unui acord de pace cu teritoriile autodeclarate, informează The Washington Post.
Rusia a încercat să se înfățișeze ca un protector al etnicilor ruși care trăiesc în ambele teritorii, dar Statele Unite și aliații săi au acuzat Moscova că își construiește un pretext pentru o posibilă invazie a Ucrainei, în încercarea de a rescrie arhitectura de securitate a Europei care a apărut de la prăbușirea Uniunii Sovietice.