Antena 3 CNN Externe "Imaginați-vă că un lider precum Putin le dă liber chatboților să-și creeze propriile țeluri" | "Nașul" Inteligenței Artificiale și-a dat demisia de la Google

"Imaginați-vă că un lider precum Putin le dă liber chatboților să-și creeze propriile țeluri" | "Nașul" Inteligenței Artificiale și-a dat demisia de la Google

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 14:22 02 Mai 2023 Modificat la 14:23 02 Mai 2023

Dr. Geoffrey Hinton (foto), în vârstă de 75 de ani, și-a anunțat demisia de la Google într-o declarație pentru New York Times și a mărturisit că regretă activitatea sa în cadrul gigantului tehnologic.

Google a anunțat recent lansarea propriului proiect de Inteligență Artificială, numit "Bard", după succesul obținut de compania OpenAI și de Microsoft cu proiectul ChatGPT.

Într-o discuție cu BBC, Hinton a vorbit despre "pericolele înfricoșătoare" ale sistemelor chatbot dotate cu Inteligență Artificială.

Citește și: Ce s-a întâmplat după ce o versiune de Inteligență Artificială a primit sarcina să distrugă specia umană

"În acest moment, nu sunt mai inteligente decât noi, din câte îmi dau seama. Dar cred că, în curând, ar putea fi", a punctat el.

Cercetările de pionierat ale doctorului Hinton în domeniile rețelelor neuronale și învățării profunde (deep learning) au deschis calea pentru sistemele actuale de inteligență artificială precum ChatGPT.

Rețelele neuronale sunt sisteme care modelează felul în care creierul uman învață și procesează informațiile. Aceste sisteme permit IA să învețe pe baza experienței, așa cum ar face o persoană.

Procesul este denumit deep learning.

"În momentul de față, vedem cum sisteme precum GPT-4 'eclipsează' cu mult o persoană în ceea ce privește cantitatea de cunoștințe generale. În ceea ce privește raționamentul, nu este la fel de bun, dar face deja raționamente simple. Și, având în vedere ritmul de progres, ne așteptăm ca lucrurile să avanseze destul de repede. Așa că trebuie să ne facem griji în această privință", a arătat Hinton.

Când BBC i-a cerut să detalieze, cercetătorul a răspuns:

"Acesta este doar o variantă a celui mai rău scenariu, un fel de scenariu de coșmar. Vă puteți imagina, de exemplu, că un lider malefic, precum (președintele rus Vladimir) Putin, decide să dea roboților capacitatea de a-și crea propriile sub-obiective".

Potrivit lui Hinton, o astfel de evoluție ar putea determina chatbot-ul să-și creeze un sub-obiectiv de tipul "trebuie să obțin mai multă putere"

Cercetător în domeniul IA: "Tipul de inteligență pe care îl dezvoltăm este foarte diferit de inteligența umană"

"Am ajuns la concluzia că tipul de inteligență pe care îl dezvoltăm este foarte diferit de inteligența pe care o avem, ca ființe umane.

Noi suntem sisteme biologice, iar acestea sunt sisteme digitale. Iar marea diferență este că, în cazul sistemelor digitale, există multe copii ale aceluiași set de greutăți, ale aceluiași model al lumii.

Și toate aceste copii pot învăța separat, dar își pot împărtăși cunoștințele instantaneu.

Așadar, este ca și cum ai avea 10.000 de oameni și, de fiecare dată când o persoană învață ceva, toată lumea știe automat. Și astfel, acești chatboți pot să știe mult mai multe decât orice persoană", a conchis el.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole