Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Locuitorii din sudul Libanului se pregătesc de un viitor război. Mii de oameni şi-au părăsit casele de teama rachetelor

Locuitorii din sudul Libanului se pregătesc de un viitor război. Mii de oameni şi-au părăsit casele de teama rachetelor

Presa de stat siriană afirmă că opt dintre soldații săi au murit și cel puțin alți şapte au fost răniți în urma unui atac aerian israelian în apropiere de orașul Dara. Forțele de apărare israeliene confirmă că au efectuat atacul, ca răspuns la tirurile de rachete siriene care au vizat regiunea israeliană Golan.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Tensiunile de la granița siriano-israeliană se intensifică chiar și în timp ce Israelul își consolidează prezența militară în apropierea graniței cu Libanul.

Corespondentul CNN Jomana Karadsheh vine cu mai multe detalii, din sudul Libanului.

"Pe aceste meleaguri liniștite, nu departe de granița instabilă a Libanului cu Israelul, se pare că războiul se apropie pe zi ce trece. Mulți au renunțat la recolta de măsline pe care o așteaptă în fiecare an. Sunt doar cei care au rămas să culeagă măslinele pentru câțiva dolari pe zi, pentru a-și hrăni familiile.

De cealaltă parte a frontierei sudice cu Israelul, tot mai multe sate par pustii.

În orașul Marjayoun, la câțiva kilometri de graniță, străzile sunt liniștite, multe magazine sunt acum închise, aproximativ jumătate dintre locuitorii săi și-au făcut bagajele și au plecat. Au auzit de lupte, dar acestea nu au lovit încă orașul lor. Dar oamenii de aici au mai văzut deja asta. Amintirile ultimului mare război cu Israelul din 2006 sunt încă vii", a relatat Jomana Karadsheh.

Citeşte şi: Cine sunt Hamas şi Hezbollah. Scopul lor: distrugerea Israelului

În ultimele două săptămâni a avut loc un schimb zilnic de focuri mortale între gruparea paramilitară libaneză Hezbollah, susținută de Iran, și Israel. Atac și contraatac, în cea mai mare parte limitate la o zonă de 5 km de ambele părți ale frontierei.

Dar amenințarea unui război total, plănuit sau spontan, este reală.

Atât de reală încât a alungat deja aproape 20.000 de oameni din casele lor, potrivit ONU.

Oficialii locali spun că, pe măsură ce luptele se extind în afara zonei roșii, în toate aceste sate de la graniță, acum golite în mare parte, tot mai mulți fug.

Israelul și Libanul spun că nu doresc un alt război.

Dar cu tensiuni atât de mari și cu cei doi inamici atât de apropiați, toată lumea se pregătește pentru ce e mai rău, a transmis Jomana Karadsheh.

Subiecte în articol: Liban razboi Israel Jomana Karadsheh
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile