„Vizavi de profesorii care sunt la sate. La ora actuală nu mai există personal calificat în învățământ în mediul rural și atunci sunt pensionarii, sunt profesorii pensionari cei care profesează.
În momentul în care îi obligi să își aleagă între pensii și salarii ei vor opta clar pentru pensie și în momentul acela nu vor mai exista profesori în mediul rural care să fie calificați și poate să vă spună asta orice membru de sindicat. orice profesor din mediul rural care lucrează şi care știe foarte bine ce se întâmplă.
Ca principiu este corect să nu poți să cumulez pensia cu salariul. Am încercat și noi, ne-am gândit şi noi să facem acest lucru la un moment dat, dar ca principiu, atenție.
Ne-am lovit exact de chestiunea de care vă spun acum cu profesorii din mediul rural ce se va întâmpla. Au venit sindicatele și ne-au spus luați lista de la Ministerul Educației și vedeți câţi sunt în această situaţie și o să vă dați seama că nu mai aveți personal calificat.
Doi, va fie clar declarată neconstituțională această lege pentru că intervine în niște drepturi fundamentale. De altfel, a mai fost o Ordonanță de Urgență pe care a dat-o Boc în anul 2008, Ordonanța 230 care a picat la Curtea Constituțională și care a avut fix același obiect.
E adevărat că, atunci, a căzut pe excepție și nu s-a intrat pe motivările pe care le-a făcut Avocatul Poporului, dar motivările stau în picioare pentru că, în momentul în care noi luăm în calcul asemenea discuție Ministerul Justiției ne-a spus: nu faceți asta pentru că va pica la Curtea Constituțională", a explicat Lia Olguţa Vasilescu la Antena 3.
Lia Olguţa Vasilescu, despre pensionarea la 70 de ani: "Va deveni obligatorie şi nimeni nu poate să stea la muncă până moare"
Întrebată dacă pensionarea la 70 de ani ar putea fi un prim pas ca în câțiva ani acest lucru să devină obligatoriu Lia Olguța Vasilescu, fost ministrul al Muncii şi actual edil al orașului Craiova a spus că există o posibilitate de 100%.
„Vorbesc în cunoștință de cauză pentru că, în momentul când eram ministru am avut mai multe discuții cu cei de la Comisia Europeană și cu cei de la Fondul Monetar Internațional care au solicitat să întâmple acest lucru.
Am spus că nu putem să facem asta, adică să majorăm vârsta de pensionare devreme ce speranța de viață la bărbați este de 71 de ani deci practic, nu poate nimeni să stea la muncă până moare, apoi au venit cu ideea car fie bine totuși să lăsăm opțional pentru cei care vor să facă acest lucru și după, când se obișnuiește lumea cu ideea și înaintează speranța de viață a românului, să devină ca în alte țări ale Uniunii Europene.
România are cea mai mică speranţă de viaţă. Creșterea vârstei de pensionare nu apără românii
Şi am spus că nu sunt foarte multe țări din Uniunea Europeană care au vârsta de pensionare foarte înaintată sunt foarte puține și unde speranța de viață este foarte mare ori, noi avem după Bulgaria cea mai mică speranță de viață din Uniunea Europeană.
Deci este clar că a avut aceste discuții la Comisia Europeană, este clar că nu au mers pe principiul de a apăra, până la urmă, cetățeanul român să nu se întâmple acest lucru și că asta se va întâmpla într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat.
Eu vreau să mai atrag atenția asupra unor chestiuni. Faptul că se introduce în PNRR modificarea legislației de pensii ceea ce este o prostie o că nu poate să vină un specialist din afara României să îți facă ție legea pentru tine ca și român.
„Legea pensiilor a fost făcută de cei mai buni specialiști din România”
Legea Pensiilor aşa cum a fost ea votata, legea 127 şi care nu este o lege a PSD-ului, este o lege făcută de cei mai buni specialişti care există în România şi care au știut mai bine ca oricine altcineva să corecteze inechitățile de care vorbește dna Turcan şi anume pensie egală între femei și bărbați, cei care au ieșit pe legislații diferite la pensie să aibă aceeași pensie, toate acestea le corectează legea 127, dar pentru Dumnezeu, ca să se poată aplica legea respectivă cineva trebuie să înceapă procesul de recalculare a pensiilor.
Lia Olguţa Vasilescu: "Pilonul doi de pensii este cea mai mare ţeapă dată de statul Român”
Chestiunea asta că trebuie mers cu mulți bani către Pilonul 2, vă rog frumos să analizați datele de la ASF și cât va însemna pensia pe pilonul 2 pentru fiecare o român.
Eu vă spun că am făcut calculul. După 10 ani de contribuție în contul mediul a unui român 6000 de lei am împărțit la 6000 de lei la 10 ani apoi la 12 luni și ne-a rezultat o pensie de 10 euro de la Pilonul 2.
Nu este ce se spune că va veni Pilonul 2 și va salva pilonul 1 de pensii. Nu are nicio legătură. Asta este cea mai mare țeapă pe care statul român a dat-o propriilor cetățeni, pilonul 2 de Pensii.
„Eram ministru în guvern când m-am retras de la pilonul 2 de pensii”
Şi noi la un moment dat prin Ordonanța 114 am spus să devină opțional. Vrei la Pilonul 2? E foarte bine, du-te, dar să nu te oblige statul. Eu m-am retras, eram ministru în guvern când m-am retras de la Pilonul 2 de pensii tocmai pentru că știu că este o țeapă", a spus Lia Olguţa Vasilescu la Antena 3.