Antena 3 CNN Life Sănătate Dr. Leon Dănăilă, despre dieta ideală pentru un creier sănătos: "Omul nu trebuie "ținut la colț” numai cu fructe şi legume"

Dr. Leon Dănăilă, despre dieta ideală pentru un creier sănătos: "Omul nu trebuie "ținut la colț” numai cu fructe şi legume"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 02:00 20 Noi 2023 Modificat la 02:00 20 Noi 2023

Ce să mâncăm pentru a trăi sănătos şi mulţi ani fericiți, este o întrebare la care mulţi dintre noi ajung să caute un răspuns măcar o dată în viaţă.

Întrebat despre acest lucru, reputatul neurochirurg Leon Dănăilă a oferit o serie de sfaturi. 

În primul rând este bine să conștientizăm că o viaţă sănătoasă, lungă şi productivă nu are la bază numai mâncarea şi mișcarea, ci şi satisfacția la nivel psihic. Era modernă vine cu multe tipuri de regimuri alimentare benefice dar şi cu opțiuni pe care, potrivit neurochirurgului Leon Dănăilă, am face bine să le evităm.

"Mâncarea din fast-food nu este benefică pentru organism și pentru creier. A fost un concurs acum un an de zile și pe primul loc a ieșit regimul mediteranean. Și viața lor este localizată în jurul Mediteranei, au posibilitatea să mănânce fructe de mare, legume, fructe. Au două sezoane. Și regimul din Okinawa, la fel. Pot să mănânce legume tot în decursul anului”, a spus Leon Dănăilă.

"Dacă mâncați numai legume și fructe, n-o să trăiți prea mult”

Totuși alegerea unei diete bazate numai pe fructe şi legume poate avea şi efecte adverse, spune reputatul neurochirurg Leon Dănăilă, care invită la diversitate cu moderaţie. 

"Dar să știți că dacă mâncați numai legume și fructe, nu rezolvați problema și n-o să puteți să trăi prea mult. Trebuie și puțină carne. În carne se găsește vitamina B-12 care este foarte benefică pentru creier, dar nu trebuie de făcut exces. Trebuie să adaptezi comportamentul la necesitățile organismului”, a mai explicat medicul Leon Dănăilă. 

"Cantitatea mare nu este bună în niciun regim"

În acest context, medicul Leon Dănilă recomandă ca dieta să nu fie extrem de strictă şi omul să îşi dea voie să se bucure de diversitatea gusturilor şi să aibă satisfacții. Şi foarte important, să nu uite de mișcare, un alt ingredient extrem de important pentru o minte şi un trup sănătoase.

"Un om adult trebuie să facă cel puțin 4.000 de pași pe zi. Individul respectiv poate să bea și puțină cafea și ciocolată, care au un rol foarte benefic, dar nu în cantități mari, ci în cantități moderate. Cantitatea mare nu este bună în niciun regim. Este permis până la 40 de grame de alcool în 24 de ore sau poate mai puțin, dar de obicei vinul, 150 de mililitri de vin, în 24 de ore este permis. Eu vă spun că sunt cercetări făcute de oameni de știință.

"Dacă nu ai o satisfacție psihică, nu reușești în activitate"

Omul nu trebuie "ținut la colț” și să mănânce legume și fructe, a mai precizat medicul. Omul este omnivor. Omul trebuie să mănânce de toate, trebuie să guste de toate. Îi de o stare benefică. Pe urmă organismul respectiv, omul trebuie să aibă satisfacții.

Dacă nu ai o satisfacție psihică, nu reușești în activitate, nu reușești să te adaptezi și să obții rezultate foarte bune, fiindcă starea aceasta depresivă și starea de supărare continuă duce la apariția tulburărilor de imunitate și chiar până la apariția cancerului”, a mai spus neurochirurgul Leon Dănăilă, la podcastul "Altceva cu Adrian Artene”

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole