Antena 3 CNN Economic Legumele de pe masa de Paşte, mai scumpe decât carnea. Cât au ajuns să coste urzicile sau ceapa în piaţă

Legumele de pe masa de Paşte, mai scumpe decât carnea. Cât au ajuns să coste urzicile sau ceapa în piaţă

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 08:54 17 Mar 2023 Modificat la 09:08 17 Mar 2023

De exemplu, kilogramul de urzici se vinde cu aproape 30 de lei, ceapa a ajuns la 8 lei, iar pentru un kilogram de spanac, scoatem din buzunare 8 lei. 

S-a ajuns la situaţia în care prețul unui kilogram de urzici "concurează" cu cel al cărnii. De exemplu, un kilogram de carne de vită costă 38 de lei, iar un kilogram de carne de porc se poate vinde și cu 24 de lei.

Şi cartofii noi costă 15 lei kilogramul, la fel ca şi vinetele de solar.

În acest timp, la poarta serelor, preţul a rămas la nivelul anului trecut, spun producătorii.

Citeşte şiCe pensie va avea un român cu un salariu de 4.000 de lei în prezent

După ce românii au trecut prin cel mai scump Crăciun din ultimii ani, aceştia nu scapă nici de Paşte de preţurile mari. 

În pieţe, au început să apară primele verdeţuri şi legume, doar că preţurile acestora sunt duble, comparativ cu anul trecut. 

Pe de altă parte, producătorii spun că preţurile sunt mult mai mici la poarta serelor.

Salata pleacă de la producător cu 1,4 lei şi ajunge 3 lei în piaţă

Spre exemplu, o salată crescută într-o seră din comuna Gostinari pleacă de la poarta producătorului cu 1,40 de lei. În piete, în schimb, o găsim la un preţ dublu, de 3 lei. Şi ceapa este 8 lei în piaţă.

Analiştii economici nu exclud specula din această ecuaţie.

"Creşterea spectaculoasă a preţurilor de la producător până la raftul magazinului este una anormală, specifică unor tranzacţii speculative. 

Atâta timp cât legea le permite, samsarii vor găsi tot timpul oportunităţi să îşi pună adaosuri comerciale uriaşe, în condiţiile în care clienţii sunt practic captivi în acest sistem. 

Printre vinovaţi, dincolo de speculanţi şi intermediari, o vină o poartă şi supermarketurile – cele care au ajuns să dicteze politica de preţ pentru întregul sector alimentar din România. 

Au monopolizat comerţul modern şi negociază de pe poziţii de forţă, în interes propriu, atât cu importatorii cât şi cu producătorii români", spune Adrian Negrescu, analist economic.

Totodată, costurile de întreţinere a solariilor s-au dublat, iar dacă acestea vor continua să crească, producătorii vor fi forţaţi să mărească preţurile şi mai mult.

INS: În ultimul an, legumele s-au scumpit cu 10%

"Noi sperăm să nu fie preţul mult prea mare, ca şi cetăţenii să aibă, la rândul lor, un preţ atractiv şi bun, dar şi la noi preţurile au crescut foarte mult, automat şi noi vom avea un preţ mai ridicat, dar vedem în funcţie de piaţă, ce ofertă şi cerere va fi", explică Barbu Nicuşor, producător de legume.

În aceste condiţii, românii au început să îşi impună limite chiar şi la aceste produse: cartofi, ceapă, legume, sunt foarte scumpe, dar câte puţin din toate.

Conform Institutului Naţional de Statistică, în ultimul an, legumele s-au scumpit cu 10%.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole