Românii culegători au umplut coşurile cu ele, însă mare parte din aceste legume iau calea exportului şi ajung în Italia, Spania sau Germania.
Pe lângă faptul că sunt un deliciu gastronomic, aceste legume sunt o sursă importantă de fibre, vitamine şi antioxidanţi.
Hribii româneşti sunt o delicatesă, iar pădurile s-au umplut de hribi, crăiţe sau gălbiori după ultimele ploi.
Cei care le cunosc spun că ciupercile plopeşti, cele pe care le atingi şi apoi se înnegresc când le tai, sunt bune. La fel şi bureţii, bureţii iuţi şi crăiţele.
Hribii sau mânătărcile sunt cele mai căutate ciuperci în această perioadă. Însă dacă nu cunoaştem soiurile, specialiştii ne recomandă să nu culegem singuri din pădure şi să le cumpărăm din locuri autorizate.
O altă atenţionare este aceea de a nu le cumpăra de pe marginea drumului şi nici de pe internet, unde e plin de anunţuri.
"Din păcate, intoxicaţia cu ciuperci este în foarte multe cazuri fatală. Recomand să se informeze foarte, foarte bine.
Sunt persoane care cunosc foarte bine ciupercile, care au crescut lângă ele, dar vedeţi şi dvs. apar tot felul de mutaţii", atenţionează medicul Ionuţ Pantiş.
Unii culegători apelează la un truc din bătrâni să afle dacă ciupercile sunt comestibile sau nu.
Le opăresc în apă cu sare, în care pun şi o căpăţână de usturoi. Dacă sunt contaminate, ciupercile îşi schimbă culoarea şi, atunci, sunt bune de aruncat, spun cunoscătorii.
Cine nu le culege să le gătească acasă, le duce la centrele de colectare, unde primesc în jur de 30 de lei pe kilogram.
Şi de acolo, ciupercile iau drumul exportului. Mii de tone de mânătărci ajung, în fiecare an, în Spania, Italia, Franţa sau Germania.
"Ciupercile ajung afară, în diverse forme. Cuburi, congelate, uscate sau chiar şi aşa.
Noi sperăm la o recoltă bogată ca în alţi ani. Anul trecut a fost unul puţin mai slăbuţ", spune Daniel Sorin Dinu, reprezentant centru de colectare al ciupercilor, potrivit observatornews.ro.