Potrivit scrierilor biblice, cetăţile Sodoma şi Gomora, situate în apropiere de Marea Moartă, au fost distruse de puterea lui Dumnezeu din cauza desfrânării şi păcatelor locuitorilor lor. Distrugerea acestor cetăţi a rămas puternic în memoria oamenilor ca o pildă legendară pentru răutatea, desfrâul şi lăcomia oamenilor. Cele două cetăţi biblice se aflau în statul Palestina de astăzi, situat pe coasta estică a Mării Mediterane.
În urma cercetărilor riguroase care au durat aproximativ 15 ani, arheologii au făcut o descoperire importantă în valea Iordanului, lângă Marea Moartă. Aici au fost descoperite rămăşiţele unei aşezări umane, care datează din epoca bronzului timpuriu, despre care specialiştii susţin că aparţin Sodomei. Săpăturile de la Tall el-Hammam au scos la iveală rămăşiţe umane şi vase de lut, care arată fără doar şi poate că distrugerea celor două oraşe biblice a avut loc din cauza unui foc puternic.
Explozia de la Sodoma şi Gomora, de 1.000 de ori mai puternică decât bomba atomică de la Hiroshima
În urmă cu aproximativ 3.700 de ani, în timp ce locuitorii cetăţilor Sodoma şi Gomora, Tall el-Hammam de astăzi, îşi defăşurau activităţile de zi cu zi, erau loviţi de un meteorit cu o viteză de aproximativ 61.000 km/h, conform cercetărilor ştiinţifice.
Impactul meteoritului cu solul a produs o explozie de 1.000 de ori mai puternică decât bomba atomică de la Hiroshima, iar temperatura aerului a crescut rapid, atingând şi peste 2.000 de grade Celsius, potrivit TheComunication.com
Totul în jur s-a topit şi în foarte puţin timp, întregul oraş a fost scrum. Niciunul dintre cei 8.000 de locuitori nu a supravieţuit acestui impact, mai mult, trupurile lor au fost ars în întregime, lăsând în urmă doar fragmente mici, care au fost ulterior descoperite de către arheologi.
Sute de oameni mobilizaţi în decursul a 15 ani de cercetări
Pentru a obţine date exacte, în decursul a 15 ani de cercetare au fost mobilizaţi sute de oameni de ştiinţă din 10 state din SUA, precum şi din Canada şi Republica Cehă.
Cu ani în urmă, pe când cercetătorii efectuau săpături în zona oraşului Tall el-Hammam, aceştia au putut observa un strat de aproximativ 1.5 metri ce conţinea cărbune, cenuşă, cărămizi topite şi vase de lut. Potrivit oamenilor de ştiinţă, doar temperaturi de mii de grade ar fi putut să topească metalul şi ceramica.
Pentru a afla exact ce s-a întâmplat în urmă cu 3.700 de ani, cercetătorii au folosit un program menit să estimeze unda de explozie atmosferică şi efectele termice ale unui impact. După măsurători, s-a constatat că explozia de la Tall el-Hammam a fost produsă de un meteorit similar cu cel care a distrus 80 de milioane de copaci în Tunguska, Rusia, în 1908.
Diamante descoperite între staturile de cenuşă, metale şi ceramică
În situl de cercetare, oamenii de ştiinţă au descoperit granule de nisip fracturate numite curaţ şocat, un tip de rocă care se poate forma doar în urma presiunilor de şoc, în mod normal asociată cu impactul unui meteorit.
Pe lângă acest tip de rocă, arheologii au făcut o descoperire impresionantă. Aceştia au observat prezenţa unor diamante în stare pură, care aveau dimensiunii asemănătoare unui virus gripal, observat la microscop. Potrivit oamenilor de ştiinţă, plantele din zona respectivă, împreună cu lemnul, s-au transformat în aceste mici diamante din cauza temperaturilor foarte mari produse de impactul meteoritului cu solul.
Mai mult decât atât, după nenumărate experimente şi investigaţii în laborator, rezultatele au arătat că vasele ceramice şi cărămizile s-au topit la temperaturi de peste 1.500 de grade Celsius, fierul la 1.590, iar sticla la 2.435 de grade celsius, temperaturi care ar putea topi un automobil în doar câteva minute.
Toate aceste dovezi arată că temperaturile în oraşul din Epoca Bronzului, Tall el-Hammam, presupus a fi oraşele biblice Sodoma şi Gomora, au fost mult mai mari decât cele ale unui incendiu puternic sau erupţiei unui vulcan, astfel singurul proces natural rămas a fost impactul unui meteorit.