"Piatra Dracului" este situată în județul Neamț, pe lacul de acumulare de pe râul Bistriţa.
Este o stâncă înaltă de 23 de metri, cu statut de monument natural, amplasată pe o terasă la câțiva metri deasupra nivelului apei.
Ea oferă o priveliște spectaculoasă la trecerea viaductului peste lacul de acumulare.
O legendă perpetuată de-a lungul vremurilor printre oamenii din regiune vorbește despre un pariu făcut de Diavol cu Dumnezeu.
Necuratul, care voia să-i treacă în "parohia" sa pe oamenii fără credință, l-ar fi convins pe Atotputernic să-i încredințeze această parte a omenirii, cu o condiție: anume, ca Diavolul să desprindă, noaptea, o piatră masivă din vârful Ceahlăului și să i-o aducă până în zori lui Dumnezeu.
Explicația specialiștilor pentru "mișcările" stâncii
Satana a reușit să-și îndeplinească prima parte a pariului: a smuls stânca de pe munte dar, în timp ce o căra, a auzit cântecul cocoșilor care vestea răsăritul soarelui, s-a speriat că intră în criză de timp și a scăpat masiva povară în locul în care se află în prezent.
Diavolul, care dispune de timp infinit și nu s-a împăcat cu pierderea pariului, încă încearcă să miște stânca din loc, spun localnicii, însă înregistrează doar succese modeste: îi schimbă, noaptea, poziția cu câțiva centimetri.
Legenda se potrivește perfect cu pitorescul locului însă specialiștii spun că este, de fapt, vorba despre o iluzie optică favorizată de mărirea sau micșorarea debitului apei.
Surse: Wikipedia, Ziarul de Iași