Comisia de buget finanţe a Senatului a amânat dezbaterea proiectului de lege care reglementează asigurările RCA până după alegerile locale. Ultima variantă a acestui proiect conţine modificări substanţiale faţă de actualele reglementări, atât în ceea ce priveşte drepturile asiguraţilor, cât şi în ceea ce priveşte obligaţiile asigurătorilor.
Potrivit noului proiect, Norma RCA se va transforma în Legea RCA pentru a nu-i mai lăsa Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) posibilitatea de a o modifica. Viitoarea poliţă RCA va fi investită cu titlu executoriu, astfel că asigurătorii vor putea scoate la licitaţie maşinile celor care nu-şi plătesc ratele. Acest lucru nu se va putea face însă oricum. Actul normativ prevede că poliţele vor fi valabile chiar dacă asiguratul nu şi-a plătit rata scadentă, astfel că asiguratul va fi despăgubit în cazul unui accident. Pentru neplata ratei, asigurătorii vor percepe o dobândă de 0,2% pe zi. De asemenea, pe perioada cât maşina se află în service, asiguratul îşi va putea închiria maşină pe cheltuiala societăţii de asigurări, de aceeaşi clasă sau inferioară şi nu mai mult de 14 zile. Asigurătorii vor avea obligaţia de a transmite trimestrial către ASF rapoarte privind dosarele de daună neachitate. În cazul în care asigurătorul are 15% din dosarele de daună întârziate la plată, chiar şi cu o zi, i se va interzice dreptul de a încheia poliţe RCA pentru 30 de zile şi va fi amendaţi cu 400.000 de lei. Toate amenzile, care vor creşte în funcţie de numărul zilelor de întârziere, se vor face venit la bugetul statului şi nu vor mai intra în bugetul ASF ca până acum. În cazul accidentelor cu vătămări corporale, se va introduce „punctul de durere”. Un punct va fi de “n” salarii minime brute pe economie, acest “n” urmând să fie stabilit.
Acum sunt patru societăţi care se încadrează la cea mai gravă clasă de amenzi. Primele două ar fi City Insurance şi Carpatica Asigurări, sursă de pe piaţa asigurărilor
Dacă plata dosarului de daună întârzie cu 45 de zile amenda pentru asigurători creşte la 1,2 milioane de lei şi pierde dreptul de a încheia poliţe pentru 90 de zile.
Sursa: Jurnalul Naţional