Antena 3 CNN Economic Se schimbă legea! Câți ani vor trebui să muncească românii pentru a primi pensie

Se schimbă legea! Câți ani vor trebui să muncească românii pentru a primi pensie

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 18:00 01 Noi 2023 Modificat la 18:30 01 Noi 2023

Potrivit noului proiect, pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare. 

Totodată, persoanele asigurate de sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie pot opta pentru menținerea în activitate, anual, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani. 

Citește și: ”Pensiile vor crește de două ori anul următor”, a anunțat Marcel Ciolacu | Cine sunt românii care vor primi a doua majorare

Stagiu minim de cotizare de 15 ani

Stagiul minim de cotizare contributiv va fi de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați, iar stagiul complet, de 35 de ani. Atingerea acestui stagiu se va realiza prin creștere eșalonată. 

"Începând cu data finalizării eșalonării prevăzute în anexa 5 la lege, stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare şi vârsta standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege sunt majorate în funcție de evoluția speranței de viață din România, la un interval de maxim 3 ani.  

În situația în care se constată o evoluție pozitivă a speranței de viață, Guvernul va lua măsuri de modificare a stagiului minim de cotizare, stagiului complet de cotizare şi a vârstei standard de pensionare cu jumătate din perioada de creștere a speranței de viață", se menționează în proiect, potrivit DCBusiness

Citește și: Noua formulă de calcul a pensiilor! Tabelul cu vârsta standard de pensionare în funcție de luna și anul nașterii

Femeile vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare 

Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv şi care au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare astfel:  

  • cu 6 luni pentru un copil născut şi crescut  
  • cu un an pentru doi copii  
  • cu un an şi şase luni pentru trei copii  
  • cu doi ani pentru patru copii  
  • cu doi ani şi jumătate pentru cinci copii  
  • cu trei ani pentru şase copii  
  • cu trei ani şi jumătate pentru şapte copii şi peste 
Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole