Noul cod, care se va aplica atât indonezienilor, cât și străinilor aflați în vizită, va interzice, de asemenea, coabitarea între cuplurile necăsătorite. Modificările prevăd, de asemenea, pedepse pentru insultarea președintelui.
Grupurile pentru drepturile omului au protestat împotriva modificărilor, denunțând o reprimare a libertăților civile și o schimbare spre fundamentalismul religios.
Yasonna Laoly, ministrul legilor și drepturilor omului, a declarat în Parlament: "Am încercat să facem tot ce ne stă în putință pentru a ține cont de problemele importante și de diferitele opinii care au fost dezbătute. Cu toate acestea, este timpul să luăm o decizie istorică privind modificarea codului penal și să lăsăm în urmă codul penal colonial pe care l-am moștenit".
Codul nu se va aplica imediat, ci este nevoie de maxim trei ani pentru a face trecerea de la vechiul cod la cel nou
Sexul în afara căsătoriei va fi pedepsit cu un an de închisoare, iar coabitarea cu șase luni, dar acuzațiile trebuie să se bazeze pe rapoarte de poliție depuse de soț/soție, părinți sau copii.
Taufik Basari, un reprezentant al Partidului NasDem, a declarat că dacă un turist care vizitează Bali, de exemplu, întreține relații sexuale consimțite cu un cetățean indonezian și acest lucru este raportat la poliție de către părintele sau copilul indonezianului, turistul ar putea fi arestat, relatează The Guardian.
"Știu că va avea un impact asupra turismului, motiv pentru care ar trebui să explicăm publicului că rapoartele către poliție ar trebui să se limiteze la ceea ce familia consideră că este cu adevărat important", a spus el.
Citra Referandum, directorul Institutului indonezian de asistență juridică, s-a alăturat marți unui mic protest în fața clădirii parlamentului din Jakarta. Ea a declarat că, potrivit codului, "femeile pot fi pedepsite" pentru ținuta lor, adăugând că se așteaptă ca "furia oamenilor să crească".
"Democrația indoneziană este moartă", a spus ea.
Promovarea contracepției și blasfemia religioasă sunt ilegale. De asemenea, noul cod menține avortul ca infracțiune, dar adaugă excepții pentru femeile cu afecțiuni medicale care le pun viața în pericol și pentru viol, cu condiția ca fătul să aibă mai puțin de 12 săptămâni.
Se restabilește interdicția de a insulta președintele și vicepreședintele în exercițiu, instituțiile statului și ideologia națională. Insultele la adresa unui președinte în exercițiu trebuie să fie raportate de către președinte și pot duce la o pedeapsă de până la trei ani de închisoare.