Antena 3 CNN Life Știinţă Legătura dintre carnea pe care o mâncăm și diabetul de tip 2, descoperită de cercetători într-un studiu cu două milioane de oameni

Legătura dintre carnea pe care o mâncăm și diabetul de tip 2, descoperită de cercetători într-un studiu cu două milioane de oameni

de Mia Lungu    |   

Consumul regulat de carne roșie, și de carne procesată în special, este asociat cu un risc mai mare de diabet de tip 2, conform unei analize a datelor din 31 de cohorte de studiu, publicată marți în revista The Lancet Diabetes & Endocrinology, potrivit CNN.

Studiul este cel mai cuprinzător de până în prezent care arată legătura dintre carnea procesată și carnea roșie neprocesată cu diabetul de tip 2, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Nita Forouhi, profesor de sănătate a populației și nutriție la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, într-un e-mail.

Diabetul de tip 2, o afecțiune cronică care apare atunci când zahărul din sânge este în mod regulat prea ridicat, este cel mai frecvent tip de diabet, potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale. Dacă nu este gestionat, diabetul de tip 2 poate duce la probleme precum boli de inimă, accident vascular cerebral și boli renale.

Există mai multe întrebări cu privire la carne care trebuie puse, cum ar fi riscul reprezentat de carnea de pasăre și posibilele efecte ale diferitelor metode de gătit, a declarat Dr. Hilda Mulrooney, lector în nutriție și sănătate la London Metropolitan University, într-un comunicat de presă. Dar noua cercetare se aliniază cu orientările nutriționale actuale, care recomandă reducerea consumului de carne, a spus Mulrooney.

Cercetătorii au analizat date de la aproape 2 milioane de persoane din 20 de țări

Studiul a fost observațional, astfel încât cercetătorii nu au putut concluziona că consumul de carne a fost cauza directă a diabetului, a spus Mulrooney. Dar legătura a fost puternică, a spus Forouhi, menționând că „aceste constatări au fost consecvente în rândul populațiilor din diferite regiuni și țări ale lumii”.

Cercetătorii au analizat date de la aproape 2 milioane de persoane din 20 de țări. De asemenea, echipa a luat în considerare factori precum „calitatea dietei, activitatea fizică, fumatul, consumul de alcool, consumul de energie și indicele de masă corporală care ar putea avea un impact asupra rezultatelor și care ar putea exagera sau masca relația dintre carne și diabetul de tip 2”, a adăugat Forouhi.

Cu toate acestea, datele nu au permis cercetătorilor să ia în considerare alte lucruri care pot contribui la diabetul de tip 2, inclusiv istoricul familial, rezistența la insulină și circumferința taliei, potrivit Dr. Duane Mellor, dietetician și purtător de cuvânt al British Dietetic Association și membru academic onorific la Universitatea Aston din Regatul Unit. El nu a fost implicat în cercetare.

Acești factori sunt mai puternic asociați cu riscul de a dezvolta diabet decât factorii pe care cercetătorii au putut să îi ia în considerare, a adăugat el într-un comunicat de presă.

„Este posibil ca riscul crescut asociat cu consumul de carne procesată și roșie să fie un rezultat al acestor alți factori”, a spus Mellor.

Mai multe plante, mai puțină carne

Chiar și cu aceste limitări, dovezile din noul studiu și recomandările dietetice actuale reprezintă un argument puternic pentru reducerea consumului de carne, a spus Mulrooney.

„Consumul de carne depășește în general recomandările dietetice”, a spus ea. „Ghidul alimentar actual recomandă, de asemenea, înlocuirea cărnii roșii și a cărnii procesate cu carne, cum ar fi carnea de pasăre, în plus față de reducerea consumului general de carne folosind alternative cum ar fi mazărea, fasolea, lintea și tofu.”

Deși nu există încă cercetări clare care să stabilească dacă există o legătură între consumul de carne de pasăre și riscul de diabet de tip 2, studiul recent a arătat că înlocuirea cărnii roșii și a cărnii procesate cu carne de pasăre a dus la o scădere a riscului de apariție a diabetului de tip 2, a adăugat Mulrooney.

„Este bine cunoscut faptul că, în general, carnea procesată disponibilă, cum ar fi șunca, cârnații, slănina, crenvurștii, salamul sau pepperoni, este foarte procesată, conține aditivi chimici și este bogată în sare, ceea ce o face nesănătoasă pentru o gamă largă de afecțiuni ale sănătății”, a declarat Forouhi.

Există multe modalități de a le reduce, inclusiv „consumând aceste tipuri de carne mai rar, având porții mai mici sau schimbându-le cu alimente alternative bogate în proteine”, a adăugat ea.

Și, în plus față de eforturile pentru o dietă bogată în legume, fructe, nuci și fasole, persoanele preocupate de diabet ar trebui să se asigure că încorporează exerciții fizice regulate, a spus Mellor.

Subiecte în articol: diabet de tip 2 carne studiu
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile