Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Legătura dintre cancer și soare. Când dăunează bronzul. Dr. Nicolescu: ”Nici hainele nu protejează 100%”

Legătura dintre cancer și soare. Când dăunează bronzul. Dr. Nicolescu: ”Nici hainele nu protejează 100%”

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 13:20 16 Aug 2022 Modificat la 13:55 16 Aug 2022

Dermatologul Alin Nicolescu ne va spune tot ce este necesar să știm despre campania Asumă-ți să fii sănătos, care se desfășoară pe litoralul românesc și are ca scop prevenirea bolilor de piele. Totodată el povestește și despre legătura dintre cancer și soare.

"Este o campanie de consultații gratuite care se desfășoară începând cu data de 15 august pe tot parcursul săptămânii respective, pe litoralul Mării Negre, în cinci locații. 

O să avem niște corturi în care se vor face consultațiile acestea de scanare alunițe și de depistare a cancerelor, dar mai mult decât atât, va fi și o campanie educațională.

Noi ne adresă, de data aceasta omului sănătos. Încercăm să le explicăm oamenilor când trebuie să stea la soare, cum trebuie să stea la soare, cu ce creme trebuie să-și dea, în funcție de tipul de piele și de alte afecțiuni pe care le au.

Este o campanie care are dublă dimensiune, dimensiunea de prevenție, dar desigur și dimensiunea medicală, de control, pentru că am avut în anii trecuți surpriza neplăcută să depistăm oameni care aveau chiar forme de cancer, de piele de care nu știau.

Totul este gratuit. Vor primi sfaturi, vor primi și diverse creme de protecție solară pe care să le folosească. Vor înțelege ce înseamnă diferența  o loțiune, un spray și o cremă de protecție solară.

Mergeți la dermatolog pentru o cremă de protecție solară

Totul trebuie făcut cu măsură și mă refer aici în primul rând la aceste creme de protecție solară corect alese. Mergeți la dermatolog să vă recomande o cremă. Nu orice cremă de protecție solară este bună pentru dumneavoastră.

Oamenii cred că dacă sunt îmbrăcați, nu sunt expuși radiațiilor solare. Sunt expuși poate ceva mai puțin, dar sunt cu siguranță expuși.

Nu protejează nici hainele 100 %, nici geamul 100 %. Ați văzut că ne trezim că suntem bronzați când conducem mașina.

Este ideal să stăm la soare până la ora 11 și după ora 16. Bronzul este în regulă, este o formulă de apărare a pielii. Este un proces fiziologic de generare a melaninei din melanocite, de transport al ei în cheratinocidă. Culoarea respectivă este absolut în regulă. Problema este însă cum facem acel bronz.

Bronzul obținut în urma protecției solare este de lungă durată

În momentul în care ne expunem la soare cu o cremă de protecție, chiar cu factor foarte mare, chiar și atunci ne bronzăm. Crema nu blochează 100 % razele solare și vom avea surpriza să vedem că obținem un bronz de mult mai bună calitate și mai de durată decât dacă ne-am expune brutal, fără niciun fel de protecțieƒ", a precizat dermatologul Alin Nicolescu.

Unde putem face un consult dermatologic gratuit. Punctele unde nu aveţi nevoie de programare:

1. Baze salvare acvatică-salvamar și punct de prim ajutor –plajă Neptun
2. Baze salvare acvatică-salvamar și punct de prim ajutor – plajă Mangalia 
3. Baze salvare acvatică-salvamar și punct de prim ajutor –plajă Olimp
4. Containere Smurd-ISU- plajă Costinești
5. Containere Smurd-ISU- plajă Saturn

Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole