"Reumatismul este un termen general, care acoperă multe patologii, peste 200. Cred că în populaţia generală, reumatismul este considerat ca o durere articulară, iar cele mai frecvente dureri articulare sunt asociate artrozei sau bolilor inflamatorii ori autoimune, precum poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artrita psoriazică, lupusul", a explicat medicul reumatolog Ionuţ Badea, miercuri, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3.
Simptomele acestor boli sunt cele de dureri articulare, tumefacţii articulare, modificarea coloanei sau rigidizarea acesteia.
În ce priveşte vârsta, acestei boli apar şi devreme. Lupusul poate afecta şi femeiele de 15-40 ani, iar poliartrita, după 60 de ani, la femei în principal.
Spondilita anchilozantă este mai frecventă la bărbaţi, sub 40 de ani. Cât priveşte patologiile artrozice, acestea afectează şi tinerii.
Medicul spune că este adevărat că schimbarea vremii poate influenţa durerile reumatismale, acesta nefiind un mit.
"Durerile apar mai debrabă pe vreme ploioasă, la presiuni atmosferice mari. Nu se ştie exact care este legătura, sunt persoane mai meteosensibile care resimt altfel modificările acestea atmosferice", explică dr. Ionuţ Badea.
Unele boli reumatismale se vindecă, precum guta, dar sunt multe care nu trec definitiv. Trebuie ştiut că boala se ţine sub control, cu tratament toată viaţa, atrage atenţia reumatologul.
Cât despre prevenţie, este importantă oprirea fumatului, dar trebuie ştiut că aceste boli reumatismale sunt şi ereditare.
Sfat de sănătate. Care este legătura dintre reumatism şi vreme