Antena 3 CNN Life Știinţă Lebăda Pazyryk: Povestea figurinei de pluș din Siberia, veche de 2.300 de ani, legată de „crearea universului”

Lebăda Pazyryk: Povestea figurinei de pluș din Siberia, veche de 2.300 de ani, legată de „crearea universului”

de Mia Lungu    |   

Arheologii cred că figurina de pluș cunoscută ca „Lebăda Pazyryk” a fost folosită ca simbol al vieții de apoi de către oamenii din Epoca Fierului, potrivit Live Science.

Nume: Lebăda Pazyryk

Ce este: O figurină ornamentală de pluș reprezentând o lebădă, realizată din pâslă de ren și umplută cu lână de ren.

De unde provine: Valea Pazyryk din Munții Altai din Siberia rusă.

Când a fost făcută: Acum aproximativ 2.400 de ani

Ce ne spune despre trecut: Această figurină moale este atribuită culturii Pazyryk, un popor din Epoca Fierului despre care se crede că a făcut parte din grupul cultural Saka - nomazi care ar fi putut fi ei înșiși o ramură estică a culturii scitice.

Împreună cu alte comori, lebăda înaltă de aproape 30 de centimetri a fost descoperită într-o movilă funerară din Valea Pazyryk din Munții Altai, în apropiere de granițele Rusiei cu Kazahstan, China și Mongolia.

Lebăda simboliza viața în trei sfere

Arheologii cred că figurina datează din secolul al V-lea sau al IV-lea î.Hr. Corpul lebedei este făcut din lână de ren prelucrată în pâslă albă, în timp ce ciocul, ochii și vârfurile aripilor sunt făcute din pâslă neagră. Pentru „picioare” s-a folosit pâslă de culoare brun-roșcată, iar figurina este umplută cu lână de ren.

Picioarele conțin, de asemenea, bețe de lemn care susțin lebăda în poziție verticală. Conservatorii de la Muzeul Hermitage din Sankt Petersburg, unde este expusă figurina, cred că aceste bețe au fost folosite pentru a monta lebăda pe un car de lemn găsit în apropiere sau poate pe vârful unei structuri asemănătoare unui cort, ridicată deasupra mormântului, dar care a putrezit cu mult timp în urmă.

Potrivit muzeului, lebăda simboliza viața în trei sfere: aer, pământ și apă.

Lebăda sau o pasăre acvatică asemănătoare ar fi putut figura, de asemenea, într-un mit al creației: a existat „un concept larg răspândit al creării universului de către o lebădă, rață sau gâscă, care era caracteristic multor concepții cosmogonice din antichitate”, potrivit muzeului.

Arheologii din Uniunea Sovietică au început să excaveze movilele funerare antice din Valea Pazyryk în anii 1920 și au găsit lebăda în 1949, potrivit Universității din Washington.

Deoarece regiunea este înaltă - și, prin urmare, rece - multe dintre movilele funerare sunt perpetuu înghețate și au conservat multe materiale organice, inclusiv rămășițe umane.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile