Vorbim despre castane astăzi. Există castanele comestibile și sălbatice. Când castana începe ușor să se îngălbenească, coajă de deasupra, aia spinoasă. Ele sunt încă moi la coajă.
Le luăm, le curățăm de coajă verde, coajă maro, și tot miezul din interior îl punem în blender și mărunțim un pic. Ca și cum am toca ceapă. Le punem într-un borcan, 100 de g de miez, și turnăm deasupra un litru de alcool de calitate.
E ca un medicament.
Punem la întuneric, lăsăm cam o săptămâna, 7 zile, la o temperatura medie și în fiecare zi agităm puțin soluția. Peste 7 zile dăm prin sită, punem lichidul în altă sticlă, mai închisă la culoare, și o păstrăm unde vrem noi.
Se bea și se face și frecție. Câte 15 picături în fiecare zi sau frecție.
E bună pentru terminația mâinilor și picioarelor, pentru varice la picioare, pentru desumflarea picioarelor. Îmbunătățește circulația.
Orice tratament se face 3 luni.