Antena 3 CNN Externe Lavrov amenință Moldova: ”Ar trebui să-și facă griji pentru propriul viitor”

Lavrov amenință Moldova: ”Ar trebui să-și facă griji pentru propriul viitor”

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 13:55 30 Apr 2022 Modificat la 13:56 30 Apr 2022

”Moldova ar trebui să-și facă griji pentru propriul viitor. Pentru că sunt atrași în NATO”, a spus Lavrov. La începutul lunii martie, o explozie a zguduit regiunea transnistreană din Moldova.

Deși comunitatea internațională vede Transnistria ca parte a Moldovei, regiunea rămâne sub conducerea separatiștilor vorbitori de limbă rusă. Exploziile au deteriorat două antene de radio care difuzau în limba rusă și una dintre unitățile sale militare, potrivit Reuters.

Oficialii transnistreni au dat vina pe Ucraina pentru atac, dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat Moldova că ar putea fi o operațiune cu steag fals organizată de Rusia pentru a invada Moldova.

Transnistria a fost în miza Rusiei de când Moldova s-a desprins de Republica Sovietică. În urma independenței sale, Transnistria și Moldova au purtat un război în urma căruia Transnistria s-a desprins declarându-se independentă.

Steagul Transnistriei încă poartă simbolul secera și ciocanul - ca și drapelul fostei Republici Sovietice. De asemenea, un oficial de rang înalt al armatei ruse care susține că rusofonilor li se refuză drepturile, își exprimă și îngrijorarea că războiul s-ar putea răspândi într-adevăr în Moldova, care împarte o graniță de aproximativ 1.200 de km cu Ucraina.

„Controlul asupra sudului Ucrainei este o altă cale de ieșire în Transnistria, unde există și fapte de oprimare a populației de limbă rusă”, a declarat comandantul interimar al Districtului Militar Central din Rusia, Rustam Minnekaev, citat de agențiile de presă.

Moldova nu face parte din NATO și nici din Uniunea Europeană (UE). Moldova, însă, ca parte a Liberului Schimb Aprofundat și Cuprinzător, are o relație economică strânsă cu blocul.

Nu este probabil ca Moldova să adere în curând la NATO sau UE. În primul rând, neutralitatea este consacrată în constituția Republicii Moldova. În al doilea rând, pentru a deveni membru al UE, trebuie să implementeze reforme conform mandatului UE, pe care nu le poate face suficient de repede, deoarece este una dintre națiunile corupte din regiune, potrivit datelor împărtășite de Transparency International.

Rămâne neclar cine a planificat atacurile asupra Transnistriei, dar este clar că Moscova intensifică presiunea asupra Chișinăului pentru a rămâne departe de Europa, potrivit News 18.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole