Toţi românii oneşti, care doresc o societate construită pe corectitudine şi respect şi ale căror atitudini şi acţiuni arată că vor o Românie fără corupţie sunt puternici, a estimat miercuri procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, în declaraţii pentru cotidianul britanic The Telegraph.
Kovesi a răspuns astfel unei remarci conform căreia, datorită eforturilor anticorupţie pe care le coordonează, ea a devenit cea mai puternică persoană din România.
Publicaţia britanică face o scurtă prezentare a şefei DNA, apreciind că pentru inamicii săi ea este un "duşman incurabil", iar pentru susţinători Laura Codruţa Kovesi este o "eroină", "singura persoană care în cele din urmă a înfruntat elita coruptă şi puternică despre care ei cred că a jefuit ţara timp de decenii".
Laura Codruţa Kovesi a prezentat succint bilanţul DNA, precizând că numai anul trecut instituţia a pus sub acuzare 1.250 de persoane pentru fapte de corupţie la nivel înalt şi mediu, printre care un premier, cinci miniştri, 16 de deputaţi şi cinci senatori, 97 de primari şi viceprimari, 32 de directori de companii naţionale şi 497 de persoane cu funcţii de conducere din instituţiile publice.
Şefa DNA a recunoscut că, în pofida eforturilor sale, "nu au fost prinşi toţi cei corupţi", dar a adăugat că românii văd acum că cei care păreau 'impenetrabili' faţă de statul de drept se confruntă acum cu justiţia.
'Faptul că miniştri, senatori, adjuncţi de secretari de stat şi alţi oficiali publici sunt anchetaţi de DNA şi condamnaţi de instanţe demonstrează că toţi sunt egali în faţa legii, indiferent de poziţia lor socială şi de averile pe care le deţin', a afirmat ea.
Kovesi a menţionat că acest lucru a dus la o schimbare de mentalitate a românilor, care mult timp au considerat corupţia o parte a vieţii pe care trebuiau să o îndure.
"În ultimii trei ani, tot mai mulţi oameni au prezentat plângeri legate de faptul că li s-a cerut mită şi tot mai mulţi funcţionari publici ne notifică faptul că au informaţii despre fapte de corupţie", a explicat şefa DNA pentru publicaţia britanică.