Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Laserele din cabinetele stomatologice ajută la proceduri fără dureri şi fără anestezie. Dr. Celebidache: ”Nu şlefuim dinţii când punem fațete”

Laserele din cabinetele stomatologice ajută la proceduri fără dureri şi fără anestezie. Dr. Celebidache: ”Nu şlefuim dinţii când punem fațete”

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 10:48 25 Noi 2021 Modificat la 10:48 25 Noi 2021

"Stomatologia modernă minim invazivă presupune tehnologie avansată, presupune proceduri şi protocoale bine stabilite, dar şi personal calificat", a explicat medicul Adriana Lucia Celebidache, joi, în cadrul rubricii Sfat de sănătate.

Laserele ajută la sterilizarea şi la eliminarea intervenţiilor chirurgicale

"De exemplu, implanturile în care erau pungi parodontale de patru-cinci milimetri trebuiau scoase, eliminate. Acum, datorită tehnologiei laser sterilizăm de jur împrejur implanturile, adiţionăm os, plasmă, iar după trei luni putem redeschide. 

Tehnologie este destul de vastă, iar cea mai importantă este tehnologia laser. În stomatologie tehnologia laser ne ajută foarte mult. Procedurile sunt minim invazive şi fără durere. Putem cariologie fără durere, fără anestezie, chiuretaje în câmp închis, putem să sterilizăm canalele radiculare, iar intervenţiile chirurgicale sunt eliminate", a mai spus medicul.

Câte tipuri de lasere există în stomatologie

"Fiecare laser face câteva ceva, câte o procedură. Sunt lasere ablative, pe care le folosim în cariologie, laserele cu apă sau lasere diode pe care le folosim în decontaminare. 

Altă tehnologie care ne ajută este tehnologie CAD CAM. După cum ştiţi, în momentul în care luăm amprente este foarte neplăcut pentru pacient. Acum scanăm, iar precizia este deosebit de mare. Nu mai intervine materialul de amprentare, care se poate deteriora la transport. 

Imaginea o poţi trimite în alt oraş sau ţară. În endodonţie, se folosesc microscoapele. Foarte mulţi pacienţi, când intră la un tratament de canal, nu înţeleg ce se întâmplă. Cu ajutorul microscopului vedem foarte uşor în primul rând orificiile de intrare, dar şi calitatea canalelor. 

Altă tehnologie sunt faţetele. Au un rol profilactic. Nu şlefuim dinţii, ci doar atunci când este cazul, adică depăşeşc curbura", a explicat medicul.

Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole