Antena 3 CNN Life Știinţă Laptele considerat „aur lichid” a ajuns vedetă pe internet. De ce este la mare căutare colostrul

Laptele considerat „aur lichid” a ajuns vedetă pe internet. De ce este la mare căutare colostrul

de Mia Lungu    |   

Colostrul, primul lapte produs de oameni și alte mamifere în primele zile de după naștere, este „aur lichid”, spun experții.

„Este plin de substanțe nutritive, dar și de molecule care nu sunt neapărat substanțe nutritive - sunt ca acești compuși biologic activi care sunt de fapt protectori”, a declarat Dr. Jennifer Smilowitz, profesor asistent în cadrul departamentului de nutriție de la Universitatea din California, Davis, ale cărei cercetări se referă la alăptare, nutriție, lactație și microbiom, potrivit CNN.

Acești nutrienți și compuși includ imunoglobuline (sau anticorpi), globule albe, vitamina A, magneziu, cupru, zinc, factori de creștere și o varietate de alte componente esențiale pentru demararea vieții, inclusiv puterea și structura sistemului imunitar și a intestinului, au spus experții.

„Am văzut o creștere uriașă a suplimentelor de colostru pentru consumul la adulți”

Acești anticorpi întăresc intestinele permeabile, cu scurgeri, sigilând intestinul și împiedicând bacteriile rele sau agenții patogeni să ajungă în fluxul sanguin într-un mod nereglementat, a spus Smilowitz. Colostrul protejează un sugar în timpul unei etape vulnerabile.

Dar „astăzi am văzut o creștere uriașă a suplimentelor de colostru pentru consumul la adulți - cu unele afirmații de sănătate puternice care pot sau nu pot fi adevărate”, a declarat Caroline Thomason, dietetician și educator în diabet cu sediul în Virginia.

Suplimentele de colostru, adesea derivate de la vaci, sunt populare pentru potențialul lor de a stimula imunitatea, de a îmbunătăți sănătatea intestinelor și de a spori performanța atletică, a declarat Dr. Lisa Young, dietetician nutriționist înregistrat și profesor adjunct de nutriție la Universitatea din New York din New York, prin e-mail.

Vedetele și influencerii promovează suplimentele cu colostru pe internet

Recoltat de la vacile de lapte în primele câteva zile de la naștere și procesat și pasteurizat pentru a fi sigur pentru consumul uman, colostrul bovin este disponibil sub formă de pulberi, pastile și lichide, precum și ca clismă.

„Este un proces delicat, deoarece implică conservarea compușilor bioactivi, asigurându-se în același timp că produsul este sigur pentru consum”, a declarat Thomason.

„Creșterea numărului de persoane influente care vorbesc despre suplimentele pe bază de colostru pare să fi contribuit la boom-ul (consumului) din ultimul an”, a adăugat ea.

Celebritățile, de asemenea, au promovat colostrul ca instrument de sănătate - personalitatea social media și modelul Sofia Richie a inclus suplimentul în smoothie-ul de 21 de dolari pe care l-a lansat împreună cu magazinul Erewhon din California, la fel și artistul The Kid LAROI.

„Cu toate acestea”, a adăugat Thomason, ”este important să rețineți că, deși aceste beneficii par interesante, cercetările privind colostrul sunt încă relativ noi și nu sunt complet concludente.”

Ce efecte are colostrul asupra sănătății oamenilor

Unul dintre principalele motive pentru care unii oameni apelează la colostru pentru a obține beneficii pentru sănătate se datorează inflamației intestinale care le face fiziologia să semene cu cea a unui sugar vulnerabil, a spus Smilowitz.

Această inflamație se poate datora colitei ulcerative, bolii Crohn, infecțiilor cronice, diareei cronice sau HIV, sau efectelor chimioterapiei sau radiațiilor, a adăugat ea.

„Există unele dovezi preliminare că colostrul poate susține imunitatea și sănătatea intestinală, în special la persoanele cu sisteme imunitare compromise sau probleme de permeabilitate intestinală”, a spus Thomason. Unele studii mici au constatat că colostrul poate stimula creșterea celulelor intestinale și poate consolida pereții intestinali.

Alte cercetări au sugerat beneficii pentru infecțiile tractului respirator. Un studiu de 12 săptămâni efectuat pe 35 de alergători adulți a arătat că administrarea zilnică a unui supliment de colostru a crescut cu 79% cantitatea de anumiți anticorpi din saliva lor, ceea ce, în opinia autorilor, ar putea consolida capacitatea participanților de a lupta împotriva infecțiilor.

Au existat rezultate similare într-un studiu separat efectuat pe 29 de cicliști de sex masculin, o doză zilnică de 10 grame timp de cinci săptămâni fiind asociată cu un declin mai redus al celulelor imunitare după efort și o reducere mai mare a riscului de infecție respiratorie.

Este important să rețineți că rezultatele acestor studii au indicat doar modificări ale biomarkerilor imuni - dar nu neapărat rezultate sau îmbunătățiri ale evenimentelor din cadrul sistemului imunitar, cum ar fi îmbolnăvirea, a declarat Julie Stefanski, un nutriționist dietetician înregistrat din Pennsylvania și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică.

„Și apoi, uneori, doza care este utilizată în studiu este mult, mult mai mare decât ceea ce se vinde într-un supliment”, a adăugat Stefanski.

Există, de asemenea, rapoarte anecdotice privind îmbunătățirea sănătății pielii și a recuperării după efort, dar cercetările științifice în aceste domenii lipsesc încă, a spus Thomason. De asemenea, nu există dovezi solide care să susțină afirmațiile privind pierderea în greutate sau inversarea schimbărilor legate de vârstă.

Există, de asemenea, problema finanțărilor pentru cercetare. Companiile producătoare de suplimente sau produse lactate, sau experții în sănătate afiliați acestora, au finanțat majoritatea cercetărilor privind suplimentele cu colostru, care, în mare parte, nu au fost reproduse, au declarat experții. Unele studii au avut, de asemenea, rezultate mixte, a adăugat Smilowitz.

Recomandările specialiștilor, înainte de a cumpăra suplimente pe bază de colostru

Ca în cazul oricărui supliment, consultarea unui furnizor de servicii medicale înainte de a începe și respectarea instrucțiunilor producătorului sunt cruciale, a spus Thomason, mai ales dacă aveți o afecțiune gastrointestinală.

„Suplimentarea cu colostru este în general considerată sigură pentru majoritatea oamenilor, dar există riscuri, în special pentru persoanele cu alergii la lapte. Dozele mari ar putea duce potențial la tulburări digestive, cum ar fi balonarea sau diareea”, a spus Thomason. Copiii și persoanele care sunt însărcinate sau care alăptează ar trebui, de asemenea, să evite să ia colostru.

„În plus, aceste suplimente sunt scumpe și este posibil să nu vedeți deloc îmbunătățiri ale sănătății”, a adăugat Thomason.

Costul suplimentelor de colostru poate varia de la aproximativ 15 la 200 de dolari pe sticlă, în parte în funcție de calitate - ceea ce este important, deoarece un calibru mai mareînseamnă un risc mai mic de contaminare, a spus Young.

Calitatea este determinată de factori precum starea de sănătate a vacii, mediul și dieta acesteia, dacă a fost vaccinată, anotimpul, rasa, perioada de timp dintre sarcini și momentul colectării colostrului, a declarat Smilowitz.

Deși vițeii trebuie să primească primul colostru, colostrul colectat în a treia sau a patra zi este mai sănătos decât colostrul colectat o săptămână mai târziu. Având în vedere sensibilitatea procesului de colectare, un supliment care este mai ieftin este probabil mai puțin eficient, a spus Stefanski.

În plus, colostrul de la vacile hrănite cu iarbă și crescute pe pășune este mai bun decât cel de la vacile crescute în mod convențional.

„Deși colostrul poate oferi unele beneficii pentru sănătate, nu este un glonț magic”

Pentru a alege suplimentul de cea mai bună calitate posibilă, căutați produse care sunt testate de o terță parte pentru calitate și puritate, a recomandat Keri Gans, un nutriționist dietetician înregistrat din statul New York.

De asemenea, puteți verifica site-ul web al unui producător sau contacta serviciul său pentru clienți pentru mai multe detalii care ar putea să nu fie pe ambalaj, au spus experții.

„Deși colostrul poate oferi unele beneficii pentru sănătate, nu este un glonț magic și este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin efectele sale și siguranța pe termen lung”, a spus Young.

Prioritizarea unei diete sănătoase și echilibrate, precum și a exercițiilor fizice și a somnului vă vor îmbunătăți sănătatea mult mai mult, a spus Thomason.

Subiecte în articol: colostru aur lichid lapte
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile