Pe lista obiectelor interzise în închisori există și un fruct. Este vorba de beneficia şi respectabila... lămâie.
Lămâile sunt interzise din două motive principale.
În primul rând, lâmâia şi derivatele acestui fruct sunt interzise pentru deţinuţi, motivul principal fiind acela că aceste fructe pot fi utilizate foarte uşor pentru obţinerea alcoolului.
O altă explicație este aceea că acest fruct exotic este interzis în spatele gratiilor deoarece poate fi folosit pentru dizolvarea substanţelor interzise, în special a heroinei, drogul cel mai des întâlnit în închisori.
Ce pedeapsă rişti dacă duci lămâi în penitenciar
Introducerea în mod ilicit de bunuri şi obiecte interzise prevăzute de regulamentul de aplicare a prezentei legi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 500 lei.
Introducerea, în mod ilicit, de telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanţă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, scrie anp.gov.ro.
Curiozități despre lămâi
- Un studiu a arătat faptul că lămâia pe care cu toții o știm și o consumăm astăzi este, de fapt, un hibrid între un portocal acru și un lămâi sălbatic („citron”).
- Oamenii de știință au constatat faptul că primul lămâi din lume ar fi crescut în sudul Indiei, nordul Burmei și China.
- Lămâiul a ajuns în Europa în primul secol d.Hr., în timpul Romei Antice și a crescut aproape de sudul Italiei de astăzi.