Antena 3 CNN Externe Cel mai vechi lăcaș de cult creștin din lume, rămas intact după cutremurele din Turcia

Cel mai vechi lăcaș de cult creștin din lume, rămas intact după cutremurele din Turcia

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 21:29 20 Feb 2023 Modificat la 21:29 20 Feb 2023

Biserica rupestră Saint Pierre, săpată în Antakya (Antiohia) în munte, în slujba Sfântului Petru, este intactă după cutremurele din Turcia.

Deși multe locuri sacre au fost reduse la ruine în urma cutremurelor puternice care au lovit sudul Turciei la începutul acestei luni, în mod miraculos, prima biserică rupestră din lume din Hatay a rămas în mare parte intactă.

Sculptată în partea laterală a muntelui Staurin din regiunea Antakya, despre peșteră se spune că a fost folosită chiar de primii creștini.

Doar zidul de sprijin al bisericii istorice, construit recent, a fost ușor afectat, relatează Anadolu, potrivit Mediafax. 

Biserica din peșteră și împrejurimile sale au jucat un rol semnificativ în primele zile ale creștinismului și în răspândirea acestei credințe.

În 1963, Papa Paul al VI-lea a declarat biserica rupestră loc de pelerinaj.

În cutremurele puternice din 6 februarie, care au lovit puternic Hatay, prima moschee din Anatolia, moscheea Habib-i Neccar, și biserica ortodoxă Antioch (Antakya), care datează din secolul I d.Hr., s-au prăbușit aproape complet.

În Antakya locuiesc diverse grupuri minoritare, precum creștinii ortodocși sirieni, catolicii sirieni și armenii.

Cutremurele cu magnitudinea 7,7 și 7,6 au lovit alte 10 provincii - Adana, Adiyaman, Diyarbakir, Elazig, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaras, Kilis, Malatya, Osmaniye și Sanliurfa. Peste 13 milioane de persoane au fost afectate de cutremurele devastatoare.

Mai multe țări din regiune, printre care Siria și Liban, au resimțit, de asemenea, cutremurele care s-au produs în mai puțin de 10 ore.

Peste 41.000 de persoane au fost ucise de cele două cutremure gemene din Turceni, potrivit ultimelor cifre oficiale. Alte peste 100.000 de persoane au fost rănite.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole