Antena 3 CNN Actualitate Laboratoarele care garantează siguranţa şi calitatea bunurilor şi serviciilor. RENAR: Scopul este de a asigura protecţia cetăţenilor

Laboratoarele care garantează siguranţa şi calitatea bunurilor şi serviciilor. RENAR: Scopul este de a asigura protecţia cetăţenilor

De la siguranţa alimentară până la confortul pacienţilor şi acurateţea rezultatelor investigaţiilor medicale, toate depind de calitatea bunurilor şi serviciilor. Cerințele de reglementare a pieței unice europene sunt implementate în fiecare stat de un organism unic de acreditare. 

Dezvoltarea permanentă a pieței de bunuri și servicii necesită implementarea unor noi scheme de acreditare. 

Schimbările din piaţă au fost analizate de două dintre instituţiile de acreditare recunoscute la nivel european: RENAR, organismul din România, şi instituţia omoloagă din Olanda.

Singura modalitate pentru a asigura bunuri şi servicii de calitate este respectarea riguroasă a reglementărilor europene în domeniul acreditării. Aceasta este concluzia vizitei de lucru a organisului de acreditare din Olanda la RENAR, instituţia de acreditare din România recunoscută la nivel european. 

Colaborarea este esenţială, spun reprezentanţii celor două autorităţi.

„În fiecare zi facem lucruri: punem apă în pahar, mergem cu maşina, trenul ori avionul, intrăm în clădiri. 

Nu ne gândim de fiecare dată dacă este sigur sau nu. Rolul nostru este, în infrastructura calităţii, să supraveghem companiile care testează sau certifică acele produse”, a spus Roeland Nieuweboer, Chairman of the Executive Board, RvA.

Sănătatea şi investigaţiile medicale de laborator, de exemplu, sunt domenii în care calitatea este esenţială, depinzând de acestea diagnosticarea şi, apoi, tratarea corectă a pacienţilor.

„Trebuie să ne bazăm pe calitatea spitalelor, dar şi a laboratoarelor. 

Pentru siguranţa şi confortul pacienţilor e foarte important ca spitalele să aibă laboratoare acreditate. Acest lucru dă pacienţilor confortul că atunci când primesc diagnosticul este cel corect”, a mai explicat Roeland Nieuweboer.

Însă un control obiectiv şi riguros este necesar în multe alte domenii, o spun chiar autorităţile. Pentru a asigura confortul europenilor este nevoie de efort comun, adaugă aceştia.

„Este o practică între organismele naţionale de acreditare de a colabora, de a schimba impresii, aspecte tehnice.

Scopul nostru final prin acreditare este de a asigura piaţa comună europeană. De asemenea, de a asigura un bun cadru de dezvoltare a afacerilor şi nu în ultimul rând de a asigura protecţia cetăţenilor UE din toate domeniile: sănătate, siguranţa alimentelor, siguranţa circulaţiei”, a precizat prof. univ. dr. ing. Fănel Iacobescu, președintele RENAR.

„Cred că este foarte important să recunoaştem rolul organismelor de acreditare.

Avem un rol important în a supraveghea calitatea produselor şi serviciilor între afaceri”, a încheiat Roeland Nieuweboer, Chairman of the Executive Board, RvA.

Uniunea Europeană are reguli clare pentru toate statele membre în ceea ce priveşte acreditarea şi supravegherea pieţei, comerţul fiind o componentă importantă în economia comunitară. 

În România, RENAR este organismul recunoscut de Comisia Europeană  cu competențe în domeniul acreditării, fiind un garant al standardelor europene.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile