Antena 3 CNN Life Sănătate La ce sunt folosite poveștile lui Creangă în Spitalul de Psihiatrie din Iași

La ce sunt folosite poveștile lui Creangă în Spitalul de Psihiatrie din Iași

1 minut de citit Publicat la 16:26 25 Feb 2016 Modificat la 16:26 25 Feb 2016
Specialiștii de la Institutul de Psihiatrie Socola propun un tratament inedit pentru copiii și adolescenții dependenți de tehnologie, rețelele de socializare virtuale și jocurile video: terapia cu poveștile lui Creangă.

Medicul Andreea Szalontay, șef Secție VI Acuți din cadrul Institutului de Psihiatrie Socola din Iași, a declarat că speră să îi determine pe copii să petreacă mai puțin timp în fața monitoarelor, televizoarelor, jocurilor virtuale și în rețelele de socializare. Medicul a spus că intenționează să îi facă pe copii să se întoarcă la „adevărata copilărie”, cu ajutorul poveștilor și personajelor scriitorului Ion Creangă, potrivit Agerpres.

În opinia specialistului, din cauza utilizării excesive a calculatorului, copilăria și adolescența sunt lipsite de multe experiențe considerate a fi esențiale în evoluția și dezvoltarea unui tânăr. Acest fapt determină o mai slabă dezvoltare a abilităților de viață iar în unele cazuri, chiar inadaptabilitatea la cotidian.

„Este un proiect ambițios. (…) Este frumos să învățăm să vorbim unii cu alții, să ascultăm o poveste, să ne reantrenăm imaginația, pentru că am uitat să o folosim. E frumos să trăim într-o lume a concretului, a prezentului, a comunicării dintre noi și nu a comunicării cu unele creaturi sau așa-ziși prieteni care nu există în realitate, pe care îi creăm noi, pe care îi facem noi să facă ce vrem noi. Trebuie să învățăm să comunicăm, să trăim”, a declarat dr. Andreea Szalontay.

Medicul susține că a ajuns la această decizie după ce a constatat că, în anul 2015, aproape 7.000 de copii și adolescenți au ajuns la Compartimentul de Neuropsihiatrie Infantilă — Secția VI Acuți din cadrul Institutului de Psihiatrie Socola pentru a fi tratați de specialiști. Conform medicului, jumătate din copii și adolescenți prezentau diverse tulburări emoționale și comportamentale datorate dependențelor de calculator, jocurilor video, rețelelor de socializare sau alte gadgeturi. În astfel de cazuri au fost constatate stări de anxietate, depresie, izolare, comportament agresiv față de cei apropiați, probleme de adaptare și socializare, scăderea capacității de concentrare, tulburări alimentare și ale somnului.

Terapia cu poveștile lui Creangă va fi folosită în cadrul unui Centru de Cercetare modern în psihiatrie, ce urmează a fi înființat în Casa Creangă, imobil care se află în curtea Institutului de Psihiatrie Socola.

Etichete: povesti
Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole