Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine La ce să fim atenţi atunci când folosim beţişoare parfumate

La ce să fim atenţi atunci când folosim beţişoare parfumate

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 12:06 16 Mar 2023 Modificat la 12:06 16 Mar 2023

Beţişoarele parfumate sunt o soluție rapidă de parfumare a încăperii, în niciun caz de reîmprospătare a aerului.

"În momentul în care are loc arderea, se elimină sau se ridică în atmosferă niște substanțe care sunt pro cancerigene – benzenul, hidrocarburile aromatice și formaldehida sunt niște substanțe care sunt cancerigene prin sine, dar atunci când se adaugă una lângă cealaltă sunt mult mai nocive.

Este un pic mai sănătos, însă, nu poate fi vorba despre o terapie cu aceste lucruri. Gândiți-vă că în momentul de față se folosește foarte des țigara electronică, care este o formă de abur inhalat. Studiile recente au arătat că este extrem de nocivă pentru plămâni, este o afecțiune care se numește Evali această afecțiune se poate întâlni și la terapia cu abur.", a spus medicul pneumolog Marius Sava.

Arderea întotdeauna are ca rezultat ce noi generic numim fum. Fumul este toxic pentru plămâni, oricum ar fi el.

Toxic pentru femeile însărcinate, pentru copii și adulți de toate vârstele. Foarte sensibili pot fi nou-născuții, dar și persoanele cu afecțiuni pulmonare ori alergii deja existente. Practic, mirosurile neplăcute din casă sunt estompate de parfumurile sintetice care pot irita mucoasa nazală. În plus, dacă expunerea este constantă sau pe termen lung, aceste parfumuri pot favoriza apariția unor afecțiuni foarte grave.

"Pe interiorul nasului noi avem o piele foarte fină, care este foarte ușor iritabilă. Apoi, urmează faringele, laringele, traheea și cele două bronhii în care, de asemenea, poate produce această leziune pe interior. Leziunile repetate, pot afecta într-un mod ireversibil aceste structuri până la cancerul în această zonă.", a mai spus medicul.

Prin inhalare, o parte dintre substanțele toxice pot ajunge chiar și în circulația sanguină, spun medicii.

"În momentul în care trece în circulație, ajunge în vasele de sânge. Și sunt studii care arată că aceste vase de sânge, adică arterele, sunt afectate în așa fel încât ajungem la ateroscleroză, adică grăsime pe interiorul vaselor. Iar pe termen lung, putem ajunge la îmbătrânire rapidă a vaselor de sânge până la infarct miocardic acut sau accidente vasculare." a mai spus medicul.

În funcție de timpul petrecut într-o cameră neaerisită în care s-au folosit astfel de odorizante, dar și în funcție de cât de puternică este aroma aleasă, pot apărea manifestări neplăcute, cum ar fi : greață, dureri de cap, strănut, iritarea ochilor, iritarea gâtului, mâncărimi ale pielii. În cazul pacienților care au deja afecțiuni pulmonare se pot declanșa crize de astm bronșic și se pot agrava simptomele bronșitei obstructive.

Sunt bețișoarele parfumate la fel de periculoase ca fumul de țigară?

"Aș îndrăzni să spun că sunt mult mai periculoase, motivul este că în momentul în care are loc arderea acelui bețigaș, concentrația de particule care se ridică în aer este de 7 până la 10 ori mai mare decât o țigară. Astfel, substanțele pe care noi le inhalăm sunt cu o concetrație mult mai mare decât la fumatul pasiv.", a mai spus medicul.

O altă modalitate cunoscută de parfumare a a locuinței este aromaterapia. Dincolo de mirosul plăcut al uleiurilor esențiale, această metodă de relaxare promite inducerea stării de echilibru și sporirea capacității de concentrare. 

"Este un pic mai sănătos, însă, nu poate fi vorba despre o terapie cu aceste lucruri. Gândiți-vă că în momentul de față se folosește foarte des țigara electronică, care este o formă de abur inhalat. Studiile recente au arătat că este extrem de nocivă pentru plămâni, este o afecțiune care se numește Evali  această afecțiune se poate întâlni și la terapia cu abur.

Deși în Antichitate era considerată prețioasă ca un bulgăre de aur ...și tămâia trebuie aleasă, în prezent, cu mare atenție. Dacă nu este naturală, expunerea pe termen lung la mirosul pe care îl emană, poate fi periculoasă. Primele tipuri de tămâie erau realizate din materiale aromatice precum salvie, rășini, uleiuri și lemn. Pentru a ne bucura pe deplin de proprietățile sale, ideal este să alegem varianta naturală pe care să o procurăm din magazine specializate sau de pe site-uri de încredere.

Iubitorii odorizantelor de camera sub forma bețișoarelor parfumate le pot folosi în continuare pe cele calitative, care contin și ingrediente naturale, în camere spațioase care vor fi corect aerisite, după utilizare. Un truc rapid și care nu pune sănătatea în pericol este plasarea câtorva săculeți din pânză cu boabe de cafea, scorțișoară, lavandă sau păstăi de vanilie în locuri tranzitate ale casei. 

Citește mai multe din Numai de bine
» Citește mai multe din Numai de bine
TOP articole