Antena 3 CNN Actualitate La ce distanță de gardul vecinului pot fi plantați pomii. Ce riscă românii care nu respectă legea

La ce distanță de gardul vecinului pot fi plantați pomii. Ce riscă românii care nu respectă legea

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 12:00 13 Mar 2024 Modificat la 13:00 13 Mar 2024

De multe ori, între vecinii care locuiesc la curte intervin mici conflicte, generate de anumite obiceiuri care pot fi deranjante pentru una dintre părți.

De exemplu, pomii aflați la hotar, plantați foarte aproape de gard, se numără printre motivele care pot crea tensiuni între doi vecini.

De altfel, mulți oameni care locuiesc la curte se plâng din cauza acestei situații, fiind deranjați, din diverse motive, de ramurile care depășesc hotarul și ajung în proprietatea vecină.

Cu toate acestea, legea ne spune clar că plantarea unui copac în apropierea hotarului nu poate fi făcută așa cum crede fiecare, ci doar la o anumită distanță.

De asemenea, legea menționează și cum este îndreptățit proprietarul vecin să acționeze în cazul în care această distanță nu este respectată.

Distanța la care pot fi plantați pomii de gardul vecinului

Potrivit legii, arborii trebuie sădiți la o distanță de cel puțin 2 metri de linia de hotar, însă cu anumite excepții.

"În lipsa unor dispoziții cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiți la o distanță de cel puțin 2 metri de linia de hotar, cu excepția acelora mai mici de 2 metri, a plantațiilor și a gardurilor vii", se menționează în articolul 613, din Codul Civil.

În cazul în care această regulă nu este respectată, proprietarul vecin este îndreptățit să acționeze după cum se precizează în lege, anume: 

"În caz de nerespectare a distanței, proprietarul vecin este îndreptățit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălțimea cuvenită, a arborilor, plantațiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate", mai prevede articolul 613, din Codul Civil.

Totodată, în cazul în care persoana în curtea căreia sunt plantați pomii refuză să-i taie la înălțimea cuvenită, atunci proprietarul vecin are dreptul de a îndepărta chiar el rădăcinile sau crengile care depășesc hotarul.

În plus, proprietarul vecin are dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural în curtea sa.

"Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparținând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum și dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său", se menționează în articolul 613, din Codul Civil.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole