Antena 3 CNN Externe Kremlinul acuză politica SUA de a pune presiune asupra mass-mediei ruse în America

Kremlinul acuză politica SUA de a pune presiune asupra mass-mediei ruse în America

1 minut de citit Publicat la 17:53 06 Oct 2017 Modificat la 17:53 06 Oct 2017

Kremlinul a denunțat vineri „presiunea fără precedent" asupra mass-mediei ruse în Statele Unite, amenințând cu represalii în cazul unor noi imixtiuni în activitățile lor, după ce Washingtonul le-a cerut să dea socoteală în legătură cu relațiile lor cu statul rus, relatează AFP.

„Postul de televiziune RT (fosta Russia Today) și agenția de știri Sputnik, finanțate de Kremlin, sunt supuse „unei presiuni fără precedent (...) care îngreunează semnificativ munca lor în mai multe țări occidentale, în special în Statele Unite", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unei conferințe de presă.

„Desigur, dacă aceste hărțuiri și încălcări ale dreptului presei noastre de a-și face treaba fără obstacole vor continua, nu putem exclude acțiuni bazate pe principiul reciprocității", a amenințat oficialul rus, referindu-se la "persecuția" RT și Sputnik.

La mijlocul lunii septembrie, Ministerul de Justiție al Statelor Unite a cerut RT să se supună legii numită FARA (Foreign Agents Registration Act), care obligă orice societate ce reprezintă o țară sau o organizație străină să informeze cu regularitate autoritățile americane cu privire la relațiile sale cu acel stat sau cu acea instituție.

„Un efect negativ colosal ar fi ca oamenii să demisioneze în număr mare. Oamenilor le este teamă. Ne este cu atât mai dificil să găsim un jurnalist independent în Statele Unite", a declarat joi redactorul-șef al RT, Margarita Simonian, citată de agenția Tass în cadrul unei reuniuni a unui grup de lucru al Consiliului Federației (camera superioară a parlamentului).

RT este deseori acuzat de Washington că ar fi un instrument de propagandă al Kremlinului. Canalul a fost menționat la începutul anului într-un raport al serviciilor secrete americane privind presupusa ingerință a Moscovei în campania prezidențială americană de anul trecut.

De asemenea, Sputnik se află cu regularitate în centrul disputelor diplomatice între Moscova și țările occidentale, ale căror relații s-au deteriorat odată cu criza din Ucraina și anexarea în martie 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea.

RT dispune de canale de difuzare în limbile engleză, spaniolă și arabă, cu misiunea oficială de a oferi telespectatorilor străini un „punct de vedere alternativ" și o „imagine asupra poziției ruse".

Sursă: Agerpres
Etichete: mass-media Ruse SUA
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole