Antena 3 CNN Externe Kremlinul, declarație care provoacă frisoane la București și la Chișinău

Kremlinul, declarație care provoacă frisoane la București și la Chișinău

Ministerul de Externe al Rusiei a publicat un raport în care Republica Moldova este acuzată că încalcă drepturile etnicilor ruși și ale vorbitorilor de limbă rusă din țară.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Subiectul a fost abordat și în conferința de presă a lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

Peskov s-a referit la pretinse "planuri" pe care România le-ar avea în legătură cu Republica Moldova.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, în Republica Moldova există forțe care ar dori ca această țară să fie "absorbită" de România.

"Într-adevăr, știm foarte bine că există anumite forțe în Moldova care susțin nu unificarea, ci mai degrabă absorbția Moldovei de către România. Suntem conștienți de acest lucru", a spus Dmitri Peskov.

El a fost întrebat de scenariul evocat de fost președinte pro-Moscova de la Chișinău, Igor Dodon, potrivit căruia "este în lucru o anexare militară și politică a Republicii Moldova de către România".

Oficialul Kremlinului a recunoscut însă că Moscova nu are "informații detaliate în acest sens."

"Până în prezent nu are loc nicio anexare, deci această întrebare este mai degrabă retorică", a spus oficialul de la Kremlin, citat de agenția TASS.

Oficial de la Moscova: "Planul este anexarea cât mai rapidă a regiunii Herson"

Regiunea și orașul ucrainean Herson - căzut în mâinile rușilor de la începutul invaziei - urmează să fie anexate la Rusia "cât mai curând posibil", a dezvăluit un oficial de la Moscova.

"Includerea Regiunii Herson în Federația Rusă va fi similară cu aderarea Crimeei", a declarat Serghei Kirienko, prim-adjunct al șefului administrației Moscovei, citat de BBC.

Herson se află foarte aproape de Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014.

Kirienko a mai spus că distribuirea pașapoartelor rusești va începe foarte curând în oraș.

Documentele vor fi accesibile oricărei persoane din Herson care dorește cetățenia rusă, a indicat el.

În perioada recentă, rușii au evocat de mai multe ori organizarea unui referendum la Herson, în vederea alipirii la Rusia.

Londra a avertizat că o astfel de consultare populară va fi "aproape sigur" manipulată, astfel încât Moscova să-și poată legitima controlul instituit de facto.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile