”Vom avea variante noi. Din 2022, când vorbeam de varianta de conviețuire, lucrurile nu s-au schimbat. Faptul că, din datele pe care le avem, această variantă virală se transmite ușor, dar de cele mai multe ori sunt forme ușoare, nu vorbim de virulență, nu vorbim de situația în care agresivitatea să fie diferită. Deci nu ne vom aștepta la un val de început de pandemie!
Da, trebuie să fim prudenți. Vor fi mai multe cazuri... E și motivul pentru care discutăm și de Flurona, și de infecția cu SARS CoV-2 în continuare...
Și încă ceva! Odată ce o variantă virală ajunge să fie într-un procent mare într-un anumit loc, ajunge cam peste tot, în Europa, în România. Nu considerăm că este un capăt de țară, doar că trebuie să luăm în calcul că vom avea în continuare infecții cu SARS CoV-2”, a declarat medicul Adrian Marinescu, în exclusivitate la Antena 3 CNN.
Kraken, cea mai infecțioasă tulpină COVID, a ajuns în România! Care sunt simptomele
Medicii de la Institutul Matei Balş au confirmat primele două cazuri de infectare cu tulpina Kraken, una dintre cele mai agresive şi contagioase subvariante Omicron.
Aceasta a băgat deja în alertă medicii din întreaga lume deoarece se răspândește mult mai rapid față de celelalte tulpini.
”Este vorba despre o nouă mutație COVID. Știm, coronavirusurile au o foarte mare variabilitatea genetică și am văzut cu ochii noștri că în acești trei ani au tot apărut tulpini care au cucerit toată plaja patologiei și după au dispărut. Deci, faptul că apare încă o nouă tulpină, nu ne miră.
Din datele pe care le avem în literatura internațională această nouă tulpină nu se deosebește decât din punct de vedere genetic. În ceea ce privește manifestările clinice, practic ea este similară cu toate celelalte tulpini Omicron. Sunt forme ușoare”, a transmis Cătălin Apostolescu, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș.
Cum ne dăm seama că suferim de Flurona | Medicul Adrian Marinescu: ”Există un risc real!”
Pacienții pot prezenta o stare generală care se modifică brusc, dureri musculare, articulare, dureri de cap și simptomatologie digestivă, ca la infecțiile virale.
Cel mai mare risc de complicații îl prezintă persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și copiii până în 5 ani.
”O simptomatologie mult mai zgomotoasă”
Medicul infecționist Adrian Marinescu a explicat în exclusivitate pentru Antena 3 CNN care sunt simptomele Flurona.
”Despre Flurona noi am vorbit și în timpul pandemiei, Din păcate, acum, pentru că vorbim despre gripă și de un trend ascendent, există riscul să avem mai multe cazuri, însă nu să fie o explozie.
Ceea ce trebuie să știm este că, în primul rând, avem nevoie de testare și este bine ca testarea să fie, ori de câte ori putem, la dublu, și pentru COVID și pentru gripă, și în momentul în care am testat și avem cele două virusuri simultan, ar fi bine să ajungem la un consult de specialitate. Pentru că în astfel de situații pot apărea două aspecte. O simptomatologie care este mult mai zgomotoasă, pentru că vorbim de o însumare, ceea ce este clar că intensitatea simptomelor poate fi mult crescută, dar în plus față de asta există și riscul de a avea complicații în mai mare măsură. Dacă persoana este și vulnerabilă, există un risc real. Și atunci aceste persoane trebuie să fie evaluate, trebuie să fie monitorizate și în general acestea rămân spitalizate și trebuie să primească tratamentul antiviral atât pentru gripă cât și pentru SARS CoV 2.
Cel mai simplu pentru a putea preveni o astfel de situație este să ne vaccinăm. Iar vaccinarea antigripală, care ar trebui să fie făcută încă de la început de sezon, ne scapă într-o mare măsură și de această combinație”, a explicat medicul Adrian Marinescu în exclusivitate la Antena 3 CNN.