Antena 3 CNN Actualitate Kovesi, prima reacție după desecretizarea protocoalelor SRI-DNA

Kovesi, prima reacție după desecretizarea protocoalelor SRI-DNA

S.T.
1 minut de citit Publicat la 09:45 03 Apr 2018 Modificat la 09:45 03 Apr 2018

Laura Codruța Kovesi a recunoscut că SRI primea acces la dosare ca urmare a protocolalelor încheiate între instituţii.

Într-o intervenție telefonică la un post de radio, şefa DNA a spus că au mai existat astfel de protocoale, iar ele au fost aplicate cu aprobarea lui Daniel Morar, fost şef al PNA.

Ea a mai spus că protocolul era unul de cooperare între instituţii, ci nu de colaborare, care „nu a dat drepturi în plus acestor două instituţii, ci a vrut să creeze practici unitare”.

„Ofiţerii SRI nu administrau probe, nu audiau martori, nu făceau niciun fel de activităţi în cadrul dosarului penal, ci pur si simplu aveau activităţi tehnice, specifice, prevăzute în lege. Atunci când procurorul solicita filaj pentru a prinde în flagrant o persoană se întocmea această echipa comună - procurorul putea să discute şi să aibă un diaolog cu ofiţerii care făceau filajul (...) Trebuia să existe un dialog. Această activitate nu o putea face procurorul singur şi atunci acest protocol a stabilit limitele şi competenţele pe care le avea fiecare membru. Eu spun este că nu există noţiunea de echipă mixtă în acest protocol şi nu există noţiunea de colaborare, ci de cooperare”, a arătat Kovesi.

Daniel Morar, fostul procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în prezent judecător la Curtea Constituţională, a declarat, referindu-se la desecretizarea protocolului de colaborare SRI-DNA, că în perioada în care el s-a aflat la conducerea Direcţiei protocolul semnat în 2009 nu a fost respectat.

Vă amintim că SRI a publicat, vineri, protocolul de colaborare încheiat de SRI cu Parchetul General în anul 2009.

Protocolul a fost semnat în februarie 2009 de procurorul general Tiberiu Niţu şi prim-adjunctul SRI Florian Coldea şi a înlocuit documente similare încheiate chiar imediat după înfiinţarea de către Guvernul Năstase a Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA), actuala DNA.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole