Antena 3 CNN Actualitate Justiție Kovesi: Mi-am achiziţionat softul de verificare a tezei de doctorat. Lucrarea mea, "corectă 100%"

Kovesi: Mi-am achiziţionat softul de verificare a tezei de doctorat. Lucrarea mea, "corectă 100%"

de M.Z.    |   

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, vineri, că şi-a achiziţionat din fonduri proprii softul de verificare a tezei de doctorat, adăugând că lucrarea este "corectă 100%". 

"Este o teză muncită, este o teză corectă, s-au pronunţat două verdicte cu privire la acest lucru, că teza este corectă. Mi-am achiziţionat, când a apărut a doua verificare, când a fost declanşată, mi-am achiziţionat personal, din bani proprii, acel soft care s-a folosit şi mi-am verificat teza şi este o teză corectă. Este o teză corectă 100%", a afirmat Kovesi, la Radio România Actualităţi. 

Ea nu a făcut comentarii asupra verificării realizate de Universitatea din Timişoara, spunând că, la finalul procedurii, va face public un punct de vedere. 

"Nu vreau să comentez în acest moment modul în care s-a făcut verificarea, aştept să rămână definitivă sau să se finalizeze această procedură. Eu am întocmit două puncte de vedere, unul pe care l-am trimis la Universitatea din Timişoara şi unul pe care l-am înaintat la CNATDCU. Când va fi finalizată această procedură, pot să fac public punctul de vedere şi pot să fac publică şi verificarea pe care eu am făcut-o cu acelaşi soft. (...) Acel soft identifică similarităţi, deci acel soft ne arată că ai folosit cuvinte din limba română şi ne arată că, dacă introduci corect criteriile - dată, surse de citare, bibliografie -, eşti pe zero", a precizat şefa DNA.

Citiți și O nouă lovitură pentru Kovesi. Doctoratul șefei DNA, reanalizat de CNATDCU după decizia de neplagiat

Pe 8 decembrie 2016, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis să propună ministrului Educaţiei menţinerea titlului de doctor în cazul Codruţei Kovesi, precizând că s-a constatat că în proporţie de 4% există fraze plagiate, fiind vorba de generalităţi.

În Consiliul General au fost 35 de voturi pentru menţinerea titlului de doctor şi o singură abţinere, neconstatându-se nereguli grave, potrivit anunțului oficial CNATDCU.

”Comisia de lucru a constat că teza expertizată prezintă reluarea unor pasaje din documente, fără a le cita conform uzajului academic. Aceste împrumuturi neautorizate pot constitui fapte de plagiat sau falsificare. Pasajele care pot cădea sub calificarea română de plagiat reprezintă circa 20 de pagini din 444, ceea ce reprezintă aproape 4% din tezăDeci se constată o culpă în construcția demonstrației tezei, însă circumstanțele specifice trebuie luate în calcul pentru a stabili sancțiunea. Proporția reținută afectează, în concluzie, o mică parte a tezei. Natura împrumuturilor neautorizate permite de a constata că este vorba despre fraze care nu conțin idei originale sau particulare. Este vorba de fraze făcute din generalități sau prezentări destinate vulgarizării ideilor juridice, fără aport conceptual specific. În concluzie, retragerea titlului de doctor autorului tezei ni se pare excesivă și neadaptată”, a explicat atunci șeful Comisiei Juridice, Mircea Bob.

De unde a pornit scandalul cu presupusul plagiat al șefei DNA, Codruța Kovesi

Pe 27 septembrie 2016, deputatul Sebastian Ghiţă a depus, la Parchetul General, un autodenunţ în care susţine că, împreună cu mai mulţi demnitari ai statului român, a participat la falsificarea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Deputatul spune că, în 2012, el și alți înalți funcționari ai statului au făcut parte dintr-o Comisie tehnică a Consiliului Național de Etică, comisie care trebuia să stabilească dacă șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a plagiat în teza de doctorat sau nu.

Sebastian Ghiță spune că, de fapt, Comisia nu s-a întrunit. 

Pe 13 octombrie, Grupul de Investigații Politice a depus o sesizare oficială în legătură cu lucrarea de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, pe baza informațiilor publicate de GIP

Comisie: Sesizarea GIP privind plagiatul șefei DNA, Codruța Kovesi, ”parțial îndreptățită și fundamentată”

Ce scrie în denunțul făcut de Sebastian Ghiță. Acuzații la adresa Laurei Codruța Kovesi

Citiți și Amenințări, după dezvăluirile privind posibilul plagiat al lui Kovesi. Jurnalista Șercan: De data asta, e prea mult

 

Sursă: Agerpres
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile