Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis vrea creșterea pensiilor: ”E imoral și incorect ca prețul crizei să fie plătit de pensionari”

Klaus Iohannis vrea creșterea pensiilor: ”E imoral și incorect ca prețul crizei să fie plătit de pensionari”

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 14:03 07 Iun 2022 Modificat la 14:05 07 Iun 2022

”În condițiile în care avem inflație, avem prețuri în creștere, este evident că și pensiile trebuie să crească pentru a da șansa pensionarilor să-și permită cel puțin un minim necesar. 

Așa cum cresc salariile atunci când avem inflație, așa trebuie să crească și pensiile. 

Este imoral și incorect ca prețul unor crize să fie plătit numai de pensionari”, a declarat, marți, șeful statului.

În context, președintele explică faptul că oamenii în putere pot opta pentru un al doilea job, spre deosebire de pensionari care ”stau în ceea ce primesc”.

”Pensionarii nu au nicio posibilitate să intervină cum este cineva care e în deplinătatea forțelor - dacă nu-i ajung banii își caută alt job, poate mai lucrează peste program. 

Pensionarii stau în ceea ce primesc, pensia lor. Mi se pare rezonabil ca nivelul pensiilor să fie adaptat situației”, a precizat președintele Klaus Iohannis.

Ce pensie va avea un român cu vechimea minimă în muncă. Calcule, după noua Lege a pensiilor

Legea pensiilor urmează să fie modificată, astfel că s-au făcut niște calcule despre cum va arăta pensia unui român cu vechime minimă, mai ales că după 1 septembrie 2023 nu va mai putea fi cumpărată vechimea în muncă.

În acest moment legislația pentru ieșirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii, dar este luată în calcul și varianta din legea 127, respectiv un minim de cotizație de 10 ani, și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă. 

Până la finalul acestui an, ar trebui ca legea pensiilor să fie gata şi se discută inclusiv despre neaplicarea Legii 127 care este gata de circa trei ani, dar care până acum nu a fost aplicată.

Data până la care românii îşi mai pot cumpăra vechime pentru pensie

Românii care au nevoie de vechime în muncă pentru pensie îşi mai pot cumpăra această vechime până în vara anului 2023, apoi legislația nu mai permite acest lucru.

Astfel, cei care nu au vechimea necesară în acest moment mai pot cumpăra vechime doar până în luna august a anului viitor inclusiv, adică cei care nu au până la 15 ani vechime, cât prevede legea în prezent.

În acest moment legislația pentru ieșirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole