Antena 3 CNN Externe Klaus Iohannis transmite condoleanțe familiilor celor uciși de inundații la Galați și un mesaj de solidaritate pentru toți cei afectați

Klaus Iohannis transmite condoleanțe familiilor celor uciși de inundații la Galați și un mesaj de solidaritate pentru toți cei afectați

de Adrian Dumitru    |   

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, sâmbătă, că se află în permanentă legătură cu cei responsabili să coordoneze intervenţiile în zonele inundate din ţară pentru a se asigura că sinistraţii primesc cât mai rapid asistenţa necesară, adăpost, hrană şi îngrijiri medicale.

„Inundaţiile severe care au afectat o mare parte din ţară au dus la pierderi de vieţi şi la daune semnificative. Ne confruntăm din nou cu efectele schimbărilor climatice, prezente tot mai des pe întregul continent european, cu consecinţe dramatice asupra oamenilor.

Transmit condoleanţe familiilor îndoliate care au pierdut pe cineva drag şi un mesaj de solidaritate cu toţi cei afectaţi de această calamitate. În aceste momente dificile, autorităţile centrale şi locale împreună cu echipele de salvare au mobilizat toate resursele disponibile pentru a interveni rapid şi eficient.

Sunt în permanentă legătură cu cei responsabili să coordoneze intervenţiile pentru a ne asigura că sinistraţii primesc cât mai rapid asistenţa necesară, adăpost, hrană şi îngrijiri medicale", a declarat Klaus Iohannis, într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială.

Potrivit şefului statului, operaţiunile de salvare şi evaluare a pagubelor trebuie să se desfăşoare neîntrerupt în zonele cele mai afectate, până când situaţia revine sub control şi vieţile oamenilor nu mai sunt puse în pericol.

„Pe termen mediu şi lung, trebuie să sprijinim reconstrucţia comunităţilor afectate şi să luăm măsuri adiţionale de adaptare a infrastructurii la inundaţii şi viituri”, a subliniat Klaus Iohannis.

El a menţionat că, „din păcate, schimbările climatice cresc riscul asociat fenomenelor ciclonice şi al inundaţiilor pe care le provoacă”.

„Având în vedere creşterea frecvenţei acestor fenomene, este obligatoriu să accelerăm proiectele de infrastructură critică, menite să reducă riscurile dezastrelor provocate de inundaţiile severe.

Totodată, trebuie să continuăm să întărim capacitatea de a anticipa fenomenele meteorologice extreme, de a alerta populaţia şi de a răspunde eficient la aceste fenomene amplificate de schimbările climatice.

În egală măsură, este foarte important ca cetăţenii să urmărească şi să respecte avertizările emise de meteorologi, care pot preveni pierderile de vieţi omeneşti şi pagubele materiale semnificative”, a precizat preşedintele.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile