Preşedintele Klaus Iohannis va efectua în perioada 4 - 9 iunie o vizită în Statele Unite ale Americii, unde, în 9 iunie, va avea o întrevedere oficială cu preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
"Întrevederea celor doi înalţi oficiali va fi un excelent prilej pentru a discuta perspectivele de aprofundare şi extindere a Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, pe toate palierele relevante, inclusiv în contextul în care în acest an se împlinesc 20 de ani de la lansarea acestuia. Astfel, preşedintele Klaus Iohannis va aborda priorităţile de acţiune în cadrul relaţiei bilaterale şi va reconfirma angajamentul ferm al ţării noastre de a rămâne un aliat predictibil, stabil şi de încredere al Statelor Unite", se precizează într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale transmis AGERPRES.
Secretarul de presă al Casei Albe, Sean Spicer, a comunicat miercuri că "preşedintele Donald J. Trump îl va primi pe preşedintele României, Klaus Iohannis, la Casa Albă, pe 9 iunie 2017, într-o vizită de lucru. Preşedintele Trump doreşte să discute modalităţi de aprofundare a relaţiilor şi de întărire a parteneriatului strategic dintre Statele Unite şi România".
Cu ocazia deplasării la Washington, preşedintele României va participa în data de 5 iunie, în calitate de invitat de onoare, la Forumul Global al prestigioasei organizaţii American Jewish Committee (AJC), care are peste 110 ani de existenţă, adaugă Administraţia Prezidenţială de la Bucureşti. Cu acest prilej, AJC va acorda preşedintelui Klaus Iohannis distincţia 'Light Unto the Nations', cea mai înaltă distincţie a organizaţiei care se decernează unor şefi de stat sau de guvern în semn de recunoaştere pentru impactul internaţional important în domeniul păcii, securităţii, democraţiei, promovării valorilor umane.
AJC a evidenţiat, în decizia de acordare a distincţiei, faptul că a hotărât onorarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru acţiunea sa de 'lider dedicat întăririi democraţiei şi a statului de drept în România, (...) pentru eforturile sale de a combate antisemitismul şi pentru a aprofunda legăturile dintre România şi SUA, precum şi între România şi Israel'.
Acordarea acestei distincţii a mai avut în vedere rolul României în cadrul Uniunii Europene şi al dialogului transatlantic, în menţinerea securităţii regionale şi globale, dar şi realizările recent încheiatei preşedinţii-în-exerciţiu române a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).
Distincţia va fi prezentată, cu ocazia unui moment special, în cadrul Forumului Global, World Leaders Plenary. La Forumul Global, care se desfăşoară în perioada 4-6 iunie, vor lua parte peste 2.500 de participanţi din 70 de ţări.
'Light Unto the Nations' a mai fost acordată unor lideri marcanţi, cum ar fi cancelarul german Angela Merkel, preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy, preşedintele Statelor Unite ale Americii Bill Clinton, precum şi altor şefi de stat din Europa şi America Latină.
Vizita la Washington mai cuprinde şi alte elemente de program, inclusiv o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii de români din SUA.