Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis, schimbare radicală de discurs pe tema COVID. De la "o simplă răceală" la "avem prea multe decese zilnic"

Klaus Iohannis, schimbare radicală de discurs pe tema COVID. De la "o simplă răceală" la "avem prea multe decese zilnic"

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 15:20 30 Dec 2020 Modificat la 15:20 30 Dec 2020

Dacă la începutul crizei din sănătate, în luna februarie, şeful statului vorbea public "simptome ușoare, dureri în gât, tuse și febră, ca în orice răceală”, ulterior a decretat stare de urgență, iar acum iese periodic să ne spună să ne protejăm.

"Dragi români, este normal să tratăm cu toată seriozitatea situația generată de apariția cazurilor de coronavirus în Europa și de confirmarea unui caz pe teritoriul României, dar nu există niciun motiv real de panică. 

Klaus Iohannis, februarie: Nu există niciun motiv real de panică

Infecția cu acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome ușoare, dureri în gât, tuse și febră, ca în orice răceală", era mesajul postat pe 27 februarie, pe Facebook, de Klaus Iohannis, după apariția primului caz de COVID-19, când se încerca organizarea de alegeri anticipate.

Ulterior, după mai multe cazuri COVID, şeful statului preciza că s-a interesat de starea celor care au fost găsiți pozitiv, 30 de persoane la acea vreme, și a aflat că starea lor generală este bună.

"Mai exact, mai mulți dintre ei nu au niciun fel de simptom. Mai mulți dintre ei au simptome foarte ușoare, de tip răceală. Câțiva au simptome de tip gripă. 

Până și persoanele mai vârstă, care au și alte probleme de sănătate, au o stare generală acceptabilă. Asta ca să demitizăm un pic boala, fiindcă am citit câteva articole ieri, unde se vorbea despre un virus ucigaș, într-o manieră foarte apocaliptică", adăuga Iohannis.

Pe 16 martie, Iohannis decreta stare de urgenţă

După numai două săptămâni, pe 16 martie, șeful statului abandona discursul despre maniera "foarte apocaliptică" și vorbea deja de necesitatea luării celor "mai drastice măsuri" și instituia starea de urgență.

"Ne aflăm într-o situație cu care omenirea nu s-a mai confruntat în istoria recentă. Vom trece cu bine prin această grea încercare dacă luăm imediat cele mai drastice măsuri și înțelegem cu toții că severitatea lor este pe măsura gravității perioadei pe care o traversăm. 

Începând de astăzi se instituie starea de urgență pe întreg teritoriul României, pe o durată de 30 de zile", anunța Iohannis, pe 16 martie 2020.

Pe 14 mai, s-a încheiat starea de urgenţă și s-a instituit starea de alertă, iar restricţiile au fost mult diminuate.

Iohannis, iunie: În fața unei boli, ești precaut sau ești prost

O lună mai târziu, pe 11 iunie, preşedintele Iohannis făcea o declarație controversată: "Epidemia este între noi, virusul este în comunitate. Orice rațiune normală ne spune să fim precauți. În fața unei boli ești precaut sau ești prost, una din două".

Ulterior, și-a cerut scuze: "Nu am dorit să lezez pe nimeni, am încercat să atrag atenția asupra încercării de manipulare".

În ultima declarație pe tema pandemiei COVID, chiar înainte de Crăciun, şeful statului spunea că, din păcate, prea multe persoane mor zilnic din cauza coronavirusului.

"Pandemia, din păcate, este cu noi. Chiar dacă în ultimele zile avem relativ mai puține persoane infectate, nu putem să spunem că lucrurile stau bine. Avem, din păcate, foarte multe persoane la Terapie Intensivă. 

Avem, din păcate, prea multe persoane decedate în fiecare zi. Așadar, dragi români, vă rog să vă feriți de boală și să-i feriți și pe ceilalți de boală! Nu-i de joacă", spunea Klaus Iohannis, pe 24 decembrie.

Sursă: Mediafax
Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole