Summitul pentru democraţie, organizat de preşedintele Joe Biden, a reunit participanţi din 110 ţări şi teritorii. România a fost reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis. În mai puțin de trei ore, cei doi șefi de stat vor avea convorbiri referitoare la situația tensionată de la granită cu Ucraina.
Obiectivul summitului virtual a fost să impulsioneze angajamente și inițiative axate pe trei teme principale: apărarea democrației împotriva autoritarismului, combaterea corupției și promovarea drepturilor omului.
„Sunt onorat să particip la acest Summit dedicat Democrației. Îi mulțumesc Președintelui Biden pentru punerea la dispoziție a unei platforme atât de importante.
Îmbrățișăm pe deplin conceptul și scopul Summitului, întrucât este de datoria noastră să susținem valorile și principiile democratice pe care le prețuim cu toții. De asemenea, coordonarea la nivel global este vitală”, a declarat Iohannis.
Șeful statului a explicat că țara noastră este ”hotărâtă să prevină și să combată toate fenomenele negative care subminează încrederea democratică, contribuind astfel la construirea rezilienței democratice”.
„Rezultatele Președinției noastre a Comunității Democrațiilor pentru perioada 2019-2022 reflectă în mod elocvent hotărârea noastră de a juca un rol activ în acest sens”, a subliniat președintele Iohannis.
„În ceea ce privește progresul în domeniul drepturilor omului, o componentă esențială o constituie asigurarea siguranței și securității comunităților, persoanelor și instituțiilor împotriva antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură. Ne angajăm să dedicăm resurse și programe de pregătire, dar și să dezvoltăm cele mai bune practici în vederea investigării și urmăririi penale corespunzătoare în justiție a infracțiunilor motivate de ură”, a mai declarat liderul statului român.
Liderul de la Cotroceni a precizat că România își asumă un angajament prin sprijinirea participării politice și a împuternicirii femeilor, atât la nivel naționat, cât și în plan internațional.
„Primul Plan național de acțiune al țării noastre, însoțit de o campanie națională de conștientizare, va conține o serie de măsuri privind piața muncii, educația, echilibrul dintre viața profesională și cea privată, adoptarea deciziilor și integrarea problematicii de gen.
O altă prioritate pentru România o constituie prevenirea și combaterea traficului de ființe umane, un obiectiv care este imposibil de atins în izolare; ca atare, România se angajează să coopereze cu toți actorii interni interesați, inclusiv societatea civilă”, a transmis Klaus Iohannis.
„Vreau să subliniez că implementarea măsurilor de întărire a capacității instituționale în lupta împotriva corupției este esențială pentru România, nu doar la nivel național, dar și în plan extern. Domenii strategice precum sănătatea și mediul reprezintă preocupări majore pentru generațiile viitoare”, a mai spus șeful statului.
Ca încheiere, acesta a menționat că „a sosit momentul să ne coordonăm mai bine pentru a avea sisteme mai puternice bazate pe drepturile omului. Iar democrația oferă cel mai bun climat în acest scop”.