Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis, la întâlnirea internaţională a saşilor, de la Sibiu: Vom dezvolta o Europă sigură

Klaus Iohannis, la întâlnirea internaţională a saşilor, de la Sibiu: Vom dezvolta o Europă sigură

de Ovidiu Stan    |   

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns sâmbătă la Sibiu, unde are loc "Întâlnirea Internațională a Sașilor", organizată de Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania. 

Aproape 15.000 de saşi din întreaga lume l-au întâmpinat pe şeful statului la evenimentul din Piaţa Mare a oraşului.

Preşedintele le-a spus etnicilor germani, că angajamentul din Declaraţia de la Sibiu, din timpul Summitului UE din 2019, rămâne valabil mai ales în „condiţiile speciale, complexe şi grave ale actualei perioade” şi anume „necesitatea unei Europe puternice şi sigure”.

„Acum cinci ani, în acest loc ne-am asumat prin Declaraţia de la Sibiu a Consiliului European un crez şi un angajament, care rămân la fel de actuale în condiţiile speciale, complexe şi grave ale actualei perioade: prin contribuţia tuturor, prin energiile diversităţilor culturale care ne-au îmbogăţit, prin solidaritate şi dialog vom dezvolta o Europă a libertăţii şi a democraţiei, o Europă puternică şi sigură, o Europă prosperă şi competitivă”, a spus Klaus Iohannis.

Şeful statului a numit România un „tărâm binecuvântat al Europei".

„La 800 de ani de la actul prin care strămoşilor noştri li se reconfirmau drepturile şi în primul rând libertatea de a-şi clădi o societate a dreptăţii şi a respectului legilor, ne însufleţim prin chemarea imnului Europei: „Alle Menschen werden Bruder”, a arătat Klaus Iohannis.

El a subliniat contribuţia minorităţii germane la dezvoltarea României moderne.

„România modernă, fondată pe viziunea elitelor care au însufleţit toate generaţiile ultimilor două sute de ani, a fructificat eforturile şi opera marilor ei personalităţi, printre care un loc important îl au cele provenind din rândul minorităţii germane. 

Prestigiul de care se bucură astăzi ţara noastră este şi opera tuturor celor care, păstrând memoria şi tradiţiile înaintaşilor, le înţeleg ca pe o responsabilitate de a duce mai departe aspiraţiile lor de libertate şi de prosperitate”, a concluzionat preşedintele Klaus Iohannis.

 

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile