Aflat la cel de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic, organizat la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Petro Poroșenko
„Am avut o întâlnire bilaterală și evident că am pus imediat în centrul discuției tema învățământului pentru românii din Ucraina. În această chestiune am spus președintelui Poroșenko că tema pentru noi este extrem de importantă și că trebuie să găsim o soluție. Mi-a promis că va ține cont de toate recomandările venite de la Comisia de la Veneția. A doua solicitare foarte fermă pe care am avut-o a fost ca modificările care vizează învățământul în limba română să fie discutate și cu noi înainte, prin întâlniri bilaterale. Președintele Porosenko a acceptat ambele solicitări și cred că vom evolua spre soluționare”, a declarat Klaus Iohannis.
Iohannis a explicat că va merge la Kiev doar după ce se va rezolva problema învățământului în limba română.
„Vizita va fi discutată după ce rezolvăm problema învățământului în limba română. Eu am amânat vizita mea pentru a trage un semnal de alarmă serios că este o chestiune gravă, dar şi eu, şi alţii continuăm negocierile. Să nu-şi imagineze cineva că facem pe supăraţii şi nu mai vorbim”, a precizat Iohannis.
Iohannis a vorbit şi despre invitaţia controversată primită din partea preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.
Întrebat de jurnalişti dacă va onora invitaţia, şeful statului nu a vrut să dea prea multe detalii despre decizia sa. „O să primească un răspuns, cum se spune în limbajul diplomaţilor, in due time.", a declarat Klaus Iohannis.
La sfârşitul lunii trecute, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, l-a invitat pe omologul său român, Klaus Iohannis, într-o vizită oficială la Chișinău.