Klaus Iohannis: Avem o șansă extraordinară prin acești 80 de miliarde de euro. Sunt convins că vom reuși.
Mâine voi avea o întâlnire cu ministrul de interne și seful DSU. E un moment critic, iar măsurile de protejare a populației sunt extrem de importante acum. Situația e extrem de gravă și trebuie să fim conștienți de necesitatea imperativă a ținerii sub control a epidemiei.
Răspunsuri la întrebările jurnaliștilor:
Despre alegerile locale: Este o discuţie legitimă, dacă să organizăm sau nu alegerile în 27 septembrie, însă vreau să despărţim discuţia politicianistă de discuţia pe fapte. OMS a făcut multe afirmaţii şi multe anunţuri, iar unul dintre anunţuri care mă îngrijoarează foarte mult e de dată mai recentă şi spune că această pandemie nu are mai multe valuri, are un singur val mare. E nevoie de alegeri pentru a reda legitimitatea autorităţilor locale. Pe de altă parte, suntem în mijlocul unei pandemii care poate se atenuează sau nu. Ce obţinem dacă amânăm alegerile? În loc să le ţinem în septembrie, le ţinem în noiembrie sau ianuarie şi ne trezim că, în loc să facem lucrurile mai bine, le facem mai prost.
Personal, dacă pandemia nu se agravează şi se iau măsuri specifice şi stricte, se pot ţine alegerile. Nu e mai complicat să mergi să votezi decât să mergi la hypermarket să îţi iei pâine. Se pot institui măsuri de siguranţă, de igienă. Ce va fi complicat de organizat va fi campania electorală, care va fi una care se va desfăura în condiţii foarte atipice pentru o campanie. Trebuie să ţinem cont de toate aceste lucruri, până la jumătatea lunii august şi atunci putem discuta dacă se ţin sau nu alegerile.
Despre China: Este evident că balanța geopolitică de putere și economică se schimbă. Aceste lucruri ne afectează și pe noi. Am luat act de această declarație, vom face propria evaluarea, vom da un răspuns pe măsură la aceste schimbări geopolitice.
Când vor crește alocațiile pentru copii și pensiile?
Despre majorarea alocațiilor și pensiilor: Ne dorim să creștem și alocațiile și pensiile, însă de la dorință la putință este o cale mai lungă. În condiț în care ec Rom se contractă (UE prevede o contracție de 8%). Totuși veniturile la bugetul statului s-au diminiuat semnificativ. În loc de 3% vom avea un deficit mai mare. În aceste condiții, în care ne luptăm să revigorăm economia, nu cred că se așteaptă cineva ca toate cheltuielile să fie făcute. Nu sunt bani. Am rugat Guvernul să aloce atât cât ne putem permite în momentul acesta. PNL a fost primul care a propus dublarea alocațiilor anul trecut. PSD a copiat măsura care nu va fi posibilă de azi pe mâine. Ne dorim ca această dublare să devină realitate, în etape. Primul pas va putea fi făcut destul de repede, așteptăm ca Guvernul să vină cu un calcul. Vom avea o creștere a alocațiilor.
Similar pot să vă spun despre pensii. O creștere de 40% nu este posibilă. Nu putem să lăsăm categoria cea mai vulnerabilă să plătească integral costurile recesiunii. Cât va fi această creștere va calcula guvernul.
Despre coronavirus și restricții: Am ajuns de la câteva cazuri pe zi la aprximativ 1200 de cazuri pe zi. Trebuie făcut ceva. Masca este un lucru simplu, nimeni nu o poartă de plăcere, este foarte importantă și este impusă. Cealaltă măsură este păstrarea distanței. Trebuie să fim realiști ce vrem: Vrem să dăm frâu liber bolii sau să îngrădim pandemia?
Despre vaccin: Ministerul Sănătății a întreprins pașii pentru contractarea vaccinului anti-Covid-19, în măsura în care va deveni disponibil. Suntem prinși în procedură.
Despre greșeli în pandemie și vina Guvernului: Cred că datele arată ceva destul de clar. În timpul stării de urgență situația a fost bine gestionată. Intrând în starea de alertă, au intervenit o serie de decizii ale CCR și au făcut gestionarea pandemiei mai dificilă. O etapă care mi s-a părut negatică a fost disputa în Parlament pe legea carantinei și izolării. Nu pot să nu vâd că proiectul a fost elaborat în regim de urgență.a ajuns în Parlam, unde PSD, cu un cinism inimaginabil, a tergiversat adoptarea legii în Parlament. Au apărut mulți politicieni care au incitat deschis la nesupunere, să nu purtăm mască etc, inducând în public că lucrurile nu sunt grave. Această evoluție va mai dura chiar dacă măsurile luate în Guvern sunt corect. Faptul că acele persoane au fost infectate în acele săptămâni va avea urmări toată vara.
Despre anul școlar: Mă preocupă foarte mult și am avut nenumărate discuții. S-au făcut progrese importante în conturarea unor strategii și scenarii. Săptămâna viitoare sper să reușim să conturăm câteva răspunsuri mult mai în extensso. Școala sigur nu va începe în condiții normale. Pandemia, până în septembrie, nu va dispărea. Ar fi foarte dificil să avem doar școală online. Ne îndreptăm spre un sistem mixt. Important este ca lumea să știe că măsurile sunt luate pentru siguranța copiilor, a cadrelor didactice și pentru a asigura un sistem de educație de bună calitate.
Revine România la stare de urgență?
Despre revenirea la starea de urgență: Decizia reintrării în starea de urgență se poate lua doar dacă specialiștii îmi spun că nu există altă soluție. Vreau să cred că românii vor respecta normele să nu ajungem în situația să nu mai putem controla răspândirea acestei boli. Sunt încrezător că vom depăși pandemia rezonabil. Consider asta ca o ultimă soluție, dacă nu reușim să controlăm altfel pandemia.
Clasarea dosarului 10 august: Poate vă amintiți că atunci am avut o opinie foarte fermă, că măsurile luate de Jandarmerie au fost exagerate. În consecință a apărut diferite relatări, filmări și s-a constituit un dosar penal analizat de DIICOT. Am încredere în sistemul de justiție din România. Am luptat ca niciun politician să se amestece în actul de justiție. Îmi exprim convingerea că cei vinovați vor fi trași la răspundere. Eu personal, ca și mulți alți români, suntem de părere că este de dorit să se găsească o clarificare mai profundă în această speță.
Este pandemia scăpată de sub control?
Dacă situația este scăpată de sub control. Nu consider că situația este scăpată de sub control, dar sunt focare. Sistemul național face face față. Am convocat mâine o ședință cu responsabilii din această zonă.
Despre moțiunea de cenzură: Este un instrument la mâna opoziției atunci când guvernul este acuzat de management defectuos. Acest guv Orban s-a descurcat foarte bine, a reuit să gestioneze epidemia în starea de urgență, care gestionează în continuare multe dintre treburile publicare care acum nu se văd foarte bine. Argumente obiective nu există. Există altceva: faptul că vom avea alegeri ne face să credem că unii actionează politicianist.
Pregătirea spitalelor: Am reușit cu măsurile să facem față pandemiei. Am văzut că alte țări cu sisteme performante, unde pandemia răsturnase calculele. Nimeni din Guvern nu-și dorește să ajungem în această situație. Îmi exprim recunoștința pentru medicii din prima linie care de luni de zile, au ținut epidemia sub control. Ei au disponibilitatea și știința să fie la fel, dar dacă vrem ca lucrurile să fie bine gestionate trebui să-i ajutăm, să prevenim supraaglomerarea spitalelor din România.
Despre retragerea trupelor SUA din Germania: Am urmărit cu mare interes declarațiile despre mișcările globale de trupe. E vorba de o mișcare globală, menită să întărească postura NATO, care vine să întărească flancul estic. Am aflat de intenția de a muta o parte din aceste efective în zona Mării Negre, prin rotație sau prin alte proceduri. Aceste chestiuni vor fi discutate între militari și în măsura în care vor fi luate decizii vor fi anunțate. România a atras atenția că este nevoie de mai mulți militari în zona Mării negre. Dacă se întâmplă acum sunt foarte mulțumit, soldații americani sunt foarte bine primiți în România.
Scrisori de la copii adresate președintelui și ajunse la PSD: Doamna Firea a încercat să-și facă campanie electorală. Nu au ajuns astfel de scrisori la noi la administrație. PSD încearcă să facă o acțiune electorală, care logistic a fost defectuoasă.