Președintele francez a ajuns marți seară la Constanța.
Aeronava a aterizat la aeroportul Mihail Kogălniceanu, liderul de la Elysee fiind întâmpinat de premierul.
Ulterior, Macron s-a întâlnit cu soldații francezi detașați la baza militară.
"Este un moment de mândrie pentru Franța să se afle aici, alături de partenerii săi români, în cadrul acestui avanpost orientat către asigurarea securității Europei, într-un moment în care războiul a revenit pe continentul nostru", a spus el.
Înainte de plecarea spre România, liderul francez a arătat că țara sa a depus și depune toate eforturile pentru încheierea conflictului din Ucraina.
Francezii au trimis sistemul MAMBA în România
"Trăim momente istorice. Franța a făcut tot posibilul pentru a evita războiul din Ucraina și, alături de Europa, facem eforturi pentru a pune capăt acestei dezordini: dezordine geopolitică, în urma izbucnirii acestui război de mare intensitate pe continentul nostru, din partea unei puteri nucleare, dar și dezordine economică, care a adus o dereglare a economiei mondiale", a menționat Macron.
Franța desfășoară 500 de militari in România. Aceștia formează Batalionul "vârf de lance".
Statul francez a trimis în țara noastră și un sistem de apărare sol-aer de ultimă generație.
Sistemul MAMBA poate urmări 100 de traiectorii și poate angaja simultan 10 dintre ele.
Este singurul sistem european conceput pentru a contracara rachetele balistice.
Ce îi va cere Klaus Iohannis lui Emmanuel Macron
Miercuri, Klaus Iohannis îi va cere omologului francez să sprijine, la summitul de la Madrid, România și țările din flancul estic al NATO pentru materializarea ideii de "apărare avansată" în Europa de Est.
Cei doi lideri vor discuta despre riscurile de securitate la adresa României şi consolidarea poziției NATO pe întreg Flancul Estic.
"Deoarece riscurile de securitate la adresa României și în regiunea Mării Negre sunt în creștere, consolidarea posturii NATO pe întreg Flancul Estic, de o manieră unitară și echilibrată, în special în zona sudică a Flancului Estic, devine cu atât mai urgentă şi crucială", spunea președintele Iohannis săptămâna trecută, la finalul summitului B9.
"Vrem o apărare avansată, nu doar o prezență avansată. Vrem ca numărul trupelor trimise să fie mult mai mare. În România se dorește sporirea acesteia astfel încât să fie la nivel de grupuri de luptă de tip brigadă. Adică, la peste 3.000 de militari" , declara, cu aceeași ocazie, președintele Poloniei, Andrzej Duda.
După vizita în România, președintele Franței va pleca spre Republica Moldova. Este primul turneu al liderului francez în sud-estul Europei, de la declanșarea conflictului din Ucraina iar în presa internațională s-a speculat asupra unei vizite-surpriză la Kiev, după cea din România.