Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis, concluzii după ședința CSAT. ”Este nevoie de o relație îmbunătățită cu Republica Moldova”

Klaus Iohannis, concluzii după ședința CSAT. ”Este nevoie de o relație îmbunătățită cu Republica Moldova”

2 minute de citit Publicat la 17:26 27 Sep 2016 Modificat la 17:26 27 Sep 2016

Președintele Klaus Iohannis a făcut o serie de declarații la Palatul Cotroceni, după ședința CSAT de marți, prezentând principalele concluzii după dezbaterea temelor aflate pe ordinea de zi.

CSAT a analizat un plan privind aplicarea deciziilor NATO de la Varșovia și a fost stabilită unitatea militară care va deveni brigada multinațională.

”La discuția anterioară în CSAT s-a decis înființarea unui grup de lucru care să elaboreze un plan concret de punere în aplicare a deciziilor NATO de la Varșovia. Acest plan a fost prezentat astăzi în CSAT. Evident, nu este comunicabil. Brigada multinațională am tratat-o separat pe ordinea de zi, pentru că trebuie luate decizii care se validează separat în CSAT. S-au făcut pași foarte importanți pentru punerea în practică acestei decizii. MAPN a decis care unitate din România va deveni această brigadă, este vorba despre Brigada 2 infanterie ”Rovine, cu sediul la Craiova” a spus Klaus Iohannis.

România dorește reluarea relațiilor, mai ales cele de natură economică, cu țările din Orientul Mijlociu.

”Avem o abordare sustenabilă care prevede reluarea relațiilor cu țărilor din Orientul Mijlociu, care au fost parțial întrerupte din cauza războiului din Siria. Pentru România este în continuare o zonă importantă” a continuat Klaus Iohannis.

O altă temă discutată a fost cea a relațiilor cu Republica Moldova, pe care președintele Iohannis nu le consideră suficient de bune.

”Am constatat, în informarea făcută de MAE, un lucru care se observă și cu ochiul liber. Relația noastră trebuie să devină mai bună, mai performantă, mai pragmatică și mai previzibilă. S-a decis să se lucreze pe o strategie, pe termen mediu și lung, care va stabili cum ne vom poziționa pe această relație. Partidele proeuropene din Moldova au dificultăți, este deci nevoie de o relație îmbunătățită” a mai spus Klaus Iohannis.

România tratează cu maximă atenție situația industriei de apărare și există intenții serioase de a transforma Romarm într-o societate competitivă, care să poată răspunde nevoilor Armatei Române.

”Avem o temă care apare periodic. Am avut o discuție amplă pe situația industriei de apărare românești. Am discutat despre Romarm, concluzia e simplă. E nevoie de o reorganizare, pentru a o face mai performantă, mai credibilă și suficient de mare pentru a deveni un partener serios pentru investitori. Pe de altă parte este o nevoie urgentă de o corelare între nevoia de dotare a Armatei Române și oferta Romarm. Sună destul de simplu, dar în realitate este extrem de complicat” consideră președintele.

În CSAT a fost subliniată importanța strategică a unei apărări cibernetice puternice, în condițiile în care obiective strategice sunt acum complet informatizate.

”O temă foarte importantă a fost evaluarea nivelului de securitate cibernetică la nivelul instituțiilor publice din România. Avem nevoie și de o îmbunătățire la nivelul cadrului legislativ, este un act normativ în pregătire la nivelul Guvernului și va fi finalizat până la sfârșitul anului. Sunt multe instituții unde nu s-a înțeles foarte bine de ce este importantă securitatea cibernetică. Să vă dau un exemplu care sună banal. Furnizorii de utilități sunt societăți complet informatizate. Imaginați-vă dacă este un atac asupra unui furnizor de apă dintr-un oraș și este întreruptă apa. Este doar un exemplu simplu, trebuie să ne protejăm infrastructura cibernetică” a subliniat Klaus Iohannis.

O ultimă temă discutată în CSAT a fost cea a infecțiilor nosocomiale, un domeniu prioritar pentru Ministerul Sănătății.

”Ni s-a prezentat abordarea Ministerului Sănătății privind infecțiile nosocomiale. Concluzia noastră a fost că au fost făcuți pași importanți, dar mai este foarte mult de lucru pentru a implementa o legislație” a conchis Klaus Iohannis.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole