Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis atacă dur adoptarea Codului administrativ prin OUG: Un grav atentat la adresa sistemului administrativ din România

Klaus Iohannis atacă dur adoptarea Codului administrativ prin OUG: Un grav atentat la adresa sistemului administrativ din România

3 minute de citit Publicat la 18:46 25 Iun 2019 Modificat la 18:46 25 Iun 2019

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că adoptarea Codului administrativ prin ordonanţă de urgenţă reprezintă un grav atentat la adresa întregului sistem administrativ din România. 

"PSD vrea să demonstreze cu toată tăria că sfidarea românilor este prioritatea zero a acestei guvernări. În urma adoptării de către Guvern a Codului administrativ prin ordonanţă de urgenţă, preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage atenţia că, după doi ani în care a încercat prin toate mijloacele să îngenuncheze Justiţia de dragul unor corupţi, PSD vrea acum să distrugă Administraţia de dragul baronilor locali. Este extrem de grav că o lege esenţială precum Codul administrativ, care înglobează sute de reglementări, cuprinse în prezent în mai multe acte normative, şi care reprezintă practic baza legală a administraţiei publice din România, a fost adoptată de către Guvern prin ordonanţă de urgenţă. OUG este un instrument prevăzut în Constituţie în mod explicit doar pentru situaţii extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. 

Klaus Iohannis avertizează Guvernul că acest instrument - OUG - nu mai poate fi folosit în continuare excesiv, ''în condiţiile în care cetăţenii s-au exprimat atât de clar pe 26 mai pentru nevoia de transparenţă şi predictibilitate în legiferare''. 

''Arhitectura de funcţionare a întregii administraţii publice din România va fi dramatic alterată prin acest Cod administrativ. Nu există niciun argument şi nicio justificare pentru adoptarea acestei ordonanţe, care reprezintă un atentat la adresa întregului sistem administrativ'', precizează Administraţia Prezidenţială. 

Şeful statului consideră că dezbaterea Codului administrativ, absolut necesară, trebuie făcută de către Parlament, transparent şi în urma unui amplu dialog social. 

''Un act de o asemenea amploare şi cu un asemenea impact este obligatoriu să fie elaborat de către unica autoritate legiuitoare a ţării şi nu de către Guvern, care, prin OUG, face un grav exces de putere, forţând limitele Constituţiei. Credibilitatea şi buna-credinţă ale PSD de a face singuri reforme, indiferent de domeniu, sunt nule, iar intervenţiile catastrofale ale PSD în legislaţia penală şi fiscală sunt cele mai edificatoare exemple'', menţionează sursa citată. 

Preşedintele Klaus Iohannis evidenţiază că, după modificarea prin ordonanţă de urgenţă a legislaţiei în privinţa alegerii preşedinţilor de consilii judeţene, adoptarea Codului administrativ prin OUG arată ''un plan mult mai amplu al PSD de a conserva puterea şi de a-şi servi baronii''. 

''PSD nu se poate schimba, iar lecţia votului din 26 mai este una pe care acest partid este incapabil să o înţeleagă'', mai arată Administraţia Prezidenţială. 

Guvernul a adoptat Cod administrativ

"Adoptăm astăzi noul Cod administrativ, un proiect important pentru modernizarea administraţiei publice, rezultat al unei ample consultări cu reprezentanţii structurilor asociative. Prin acest act normativ creăm un cadru unitar şi punem într-o formă coerentă mai clară şi mai simplificată reglementări care se regăsesc acum în 17 acte normative. Prin noile prevederi, vom institui mecanisme care să preîntâmpine blocaje între instituţiile publice, atât la nivel central, cât şi la nivel local. Pentru mai multă eficienţă şi transparenţă vom stabili o procedură mai clară şi termele reduse pentru numirea în funcţie a unui membru al Guvernului în caz de remaniere guvernamentală sau de vacantare a postului. Situaţia din ultimul an ne-a arătat că este nevoie de astfel de modificări pentru a asigura continuitate în toate domeniile de activitate ale Guvernului", a spus premierul Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern. 

Ea a adăugat că pentru administraţia locală se va reglementa procedura validării prin hotărâre a instanţei a mandatelor consilierilor locali aleşi şi se vor revizui situaţiile de dizolvare a consiliului local, astfel încât să se asigure stabilitatea autorităţilor locale. 

"Am adoptat deja revenirea la alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene prin vot uninominal, la fel ca în cazul primarilor, reglementare care se regăseşte în noul Cod administrativ. Legitimitatea preşedinţilor de consilii judeţene va creşte întrucât aceştia vor reprezenta voinţa cetăţenilor şi nu rezultatul unor negocieri politice. De asemenea, aducem soluţii şi în cazul elaborării procedurilor cadru privind licitaţiile publice, dar şi reglementări în domeniul proprietăţii publice şi private a statului sau a unităţilor administrativ teritoriale. Venim şi cu măsuri privind profesionalizarea corpului funcţionarilor publici care se vor aplica gradual. Toate aceste modificări sunt menite să modernizeze administraţia publică, să o facă mai flexibilă şi să răspundă mai prompt şi mai eficient aşteptărilor cetăţenilor", a arătat premierul. 

Etichete: Klaus Iohannis
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole