”Cu tenacitate și hotărâre, militarii noștri s-au adaptat războiului asimetric și unor proceduri în permanentă schimbare. Este o performanță care merită din plin respectul nostru. Totodată, a fost un efort uriaș și în țară pentru a forma și pregăti contingentele, pentru a proiecta forța la mii de kilometri, pentru a susține logistic și financiar mai mult de 19 ani de participare în teatrul din Afganistan.
Dincolo de cifre și statistici, succesul acestei misiuni se datorează, în mare parte, și susținerii din partea familiilor militarilor, rămase acasă. Copii cu un părinte plecat în misiuni, rude care primeau cu inima strânsă fiecare știre despre evoluțiile din zonele de conflict sau care își trăiau în țară bucuriile și dramele, fără ca militarii noștri să poată lua parte la ele. Cu toții au fost parte a efortului din Afganistan.
Nu este ușor să stai cu urechea la radio, cu ochii la televizor, să tresari la fiecare semnal al telefonului sau de fiecare dată când o mașină militară oprește în apropierea casei tale. Tuturor acestor familii, părinților, soțiilor și soților, fiicelor și fiilor, doresc să le mulțumesc pentru înțelegere și pentru sprijin.
”Cel mai greu preț plătit este cel de sânge și lacrimi”
[GAL layout="2"]Cel mai greu preț plătit de Armata României este prețul de sânge și lacrimi pentru această misiune. 27 de militari și-au pierdut viața în Afganistan, iar alți 227 au fost răniți, unii cu urmări grave care-i marchează pentru totdeauna. Sunt cu toții în inima noastră și le rămânem pentru totdeauna recunoscători pentru sacrificiul lor.
(...) Mulțumesc tuturor statelor alături de care ne-am desfășurat misiunile în Afganistan pentru sprijinul acordat, în special, Statelor Unite ale Americii. Mulțumesc, în încheiere, Armatei noastre, Jandarmeriei și Poliției Române pentru modul exemplar în care și-au făcut datoria. În semn de apreciere a înaltului profesionalism și a rezultatelor deosebite obținute de către militarii români la îndeplinirea misiunilor specifice în teatrul de operații din Afganistan și pentru contribuția adusă la promovarea imaginii României, am decorat astăzi un număr de 18 drapele de luptă.
Dragi militari, bine ați revenit acasă! Ați scris istorie. Sunteți eroii generației noastre și suntem mândri de voi. Ne-ați arătat că dragostea de țară, spiriul de sacrificiu, curajul, abnegația și patriotismul rămân repere fundamentale ale națiunii noastre. Sunt sentimente înalte care i-au călăuzit pe înaintașii noștri, sunt moștenirea pe care am primit-o și pe care, prin exemplul dumneavoastră, o transmitem mai departe generațiior viitoare. Nu ne vom uita niciodată eroii”, a spus președintele la ceremonie.
Ceremonie istorică: se încheie misiunea Armatei Române în Afganistan. Klaus Iohannis, prezent la eveniment
Ceremonia de retragere a Armatei Române din Afganistan urmază să înceapă, la Arcul de Triumf din Capitală. Primii care vor defila sunt militarii care au fost răniţi în cei 19 ani în care soldaţii români au participat la misiuni de luptă în Afganistan.
Ceremonia militară organizată cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan a început la ora 10:00.
La eveniment au participat președintele Klaus Iohannis, care a ținut și un discurs, dar și premierul Florin Cîțu.
S-a cântat Imnul României, a fost făcută rostirea solemnă a numelor militarilor români căzuți la datorie în teatrul de operații din Afganistan și s-a ținut un moment de reculegere.
Președintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria eroilor căzuți la datorie.