Legendarul actor şi producător american Kirk Douglas împlineşte vineri 9 decembrie respectabila vârstă de 100 de ani, relatează ziarul spaniol ABC şi agenţia EFE care i-au dedicat articole omagiale, scrie Agerpres.
În 1958, Kirk Douglas a fost pe punctul de a se urca în avionul în care Michael Todd, soţul lui Elizabeth Taylor, a murit alături de ceilalţi pasageri. Nu se ştie dacă cei răi de gură trăiesc mai mult, dar în cazul lui Kirk Douglas este valabil în ce priveşte longevitatea şi firea sa imposibilă. Într-un omagiu pe care i l-a adus în 1987, prietenul şi rivalul său Burt Lancaster a spus: "Kirk sunt primul care îţi spun că eşti o persoană foarte dificilă... Eu aş putea fi al doilea".
Burt şi Kirk au jucat împreună în şapte filme printre care cele mai memorabile sunt 'Seven Days in May' (1964), 'Gunfight at the O.K. Corral' (1957) 'I Walk Alone' (1948), sau 'Tough Guys' (1986). Potrivit regizorului John Frankenheimer, Douglas a vrut întotdeauna să fie ca Lancaster. Însă Douglas a mers mai departe şi-a înfiinţat propria casă de producţie Byrna dorind să se autodepăşească.
Issur Danielovitch Demsky, fiu al unor imigranţi evrei analfabeţi (numele de familie l-a luat de la actorul pe care îl adora Douglas Fairbanks) a fost considerat după filmul care l-a făcut consacrat, "Spartacus", puţin "fanfaron, egocentric şi incapabil să suporte criticile, dacă îndrăznea cineva să i le facă". De puţine ori a avut succes când a jucat eroi pozitivi, astfel încât s-a specializat în roluri negative. Şi a făcut pereche cu numeroşi actori pe marele ecran.
A jucat alături de Anthony Quinn în 'Lust for Life'; de Tony Curtis în 'The Vikings' (1958) iar în 1959 din nou alături de Lancaster în 'The Devil's Disciple'. Însă scena cea mai memorabilă este cea în care Douglas îl înfruntă într-un dialog plin de cinism pe sir Laurence Olivier. Sunt personajele negative cele care l-au consacrat: Chuck Tatum în "Ace In the Hole", sau Jonathan Shields în "The Bad and the Beautiful" (1952), an în care a fost nominalizat la Oscar, însă statueta a mers în mâinile lui Gary Cooper.
În 1960, Douglas a devenit producător, actor şi aproape regizor la 'Spartacus', un film care a început să fie regizat de Anthony Mann, dar care a ajuns în mâinile lui Stanley Kubrick, care pe atunci era un tinerel de 30 de ani. Filmul care a avut un buget colosal (12 milioane de dolari, echivalent cu peste o sută de milioane în zilele noastre) era aparent un film istoric, dar mesajul său progresist care punerea accent pe revolta gladiatorului împotriva Romei în anul 73 î.H. a făcut ca Hollywood-ul să-l privească cu alţi ochi.
De fapt, Douglas şi-a bazat filmul pe nuvela unui scriitor comunist a cărei ecranizare a căzut în seama lui Dalton Trumbo, una din principalele victime ale vânătorii de vrăjitoare declanşate la Hollywood. Remarcabilă este însă distribuţia filmului. "În afară de mine, povestirea i-a atras pe Laurence Olivier, Charles Laughton, Peter Ustinov, Jean Simmons şi Tony Curtis", a povestit Douglas.
A jucat alături de John Wayne în 'In Harm's Way' (1965) şi de Frank Sinatra în filmul de război, 'Cast a Giant Shadow' (1966). A jucat sub îndrumarea unor regizori reputaţi precum Billy Wilder, Vincente Minnelli şi Stanley Kubrick cu care a filmat înainte de Spartacus "Path of Glory" (1957). Aici o va întâlni pe cea de-a treia şi ultima sa soţie, Christiane Harlan (care interpreta rolul cântăreţei de la final).
Douglas a fost căsătorit anterior cu Diana şi Anne, dar s-a iubit cu cele mai frumoase actriţe, deşi nu era considerat un bărbat deosebit de atrăgător. A fost cu Marlene Dietrich ("Venea acasă, îmi făcea supă, mă răsfăţa"), cu Lauren Bacall şi Lana Turner ("Era încă iubita lui Fernando Lamas, un tip foarte gelos"), cu Rita Hayworth, Gene Tierney, Mia Farrow... Când Kirk devenise deja vedetă, după rolul boxerului Midge în filmul "Campionul", celebra ziaristă de tabloide Hedda Hopper i-a spus că acum este "un adevărat tip de succes şi un nenorocit". La care actorul i-a replicat spunându-i că a fost "un nenorocit cu mult înainte de a deveni vedetă", doar că nu şi-a dat ea seama.