Antena 3 CNN Externe Kim Jong Un se laudă degeaba cu „cea mai puternică” rachetă din lume. Experți: Problema e tocmai asta, că e prea mare

Kim Jong Un se laudă degeaba cu „cea mai puternică” rachetă din lume. Experți: Problema e tocmai asta, că e prea mare

G.M.
3 minute de citit Publicat la 08:00 02 Noi 2024 Modificat la 12:22 02 Noi 2024

Coreea de Nord s-a lăudat vineri că noua rachetă balistică intercontinentală pe care tocmai a testat-o este „cea mai puternică din lume”, o afirmație văzută ca pură propagandă, în timp ce experții au explicat că este prea mare pentru a fi utilă într-o situație de război, scrie AP.

Testarea rachetei balistice intercontinentale Hwasong-19 a fost supravegheată de liderul nord-coreean Kim Jong Un, care, potrivit KCNA, "și-a exprimat o mare satisfacție" după lansarea cu succes. În fotografiile difuzate de KCNA, liderul nord-coreean, îmbrăcat într-o haină de piele neagră, apare lângă dispozitivul balistic.

Potrivit informațiilor furnizate de Phenian, precum şi de armatele sud-coreeană şi japoneză, racheta lansată joi a zburat mai departe şi mai sus decât orice alt dispozitiv balistic testat anterior în Coreea de Nord.

Experții străini spun că fotografiile arată că racheta și ICBM și sistemul său de lansare sunt supradimensionate și pun întrebări serioase cu privire la mobilitatea și rezistența lor în timpul războiului.

Se estimează că Hwasong-19 are o lungime de cel puțin 28 de metri, în timp ce rachetele balistice intercontinentale din SUA și Rusia au mai puțin de 20 de metri lungime, a declarat Chang Young-keun, expert în rachete la Institutul de Cercetare Strategică din Seul.

„Când rachetele devin mai mari, ce se întâmplă? Vehiculele devin și ele mai mari. Pe măsură ce lansatoarele de transportoare-montări devin mai mari, mobilitatea lor scade”, a declarat Lee Sangmin, expert la Institutul Coreean pentru Analize de Apărare din Coreea de Sud.

„În cazul unui conflict, o astfel de expunere face din armă o țintă a unui atac preventiv al adversarilor, astfel încât ar exista o mare problemă de rezistentă a ei”, a spus Chang.

Lee Illwoo, expert la Rețeaua de Apărare a Coreei din Coreea de Sud, a declarat că Coreea de Nord ar fi putut dezvolta o rachetă mai mare pentru a transporta focoase mai mari și mai distructive. Lee a spus că Coreea de Nord ar fi pus un focos fals și gol pe Hwasong-19 pentru a-l face să zboare mai sus.

În ultimii ani, Coreea de Nord a comunicat că a făcut progrese constante în rachetele sale balistice. Mulți experți străini cred că Coreea de Nord are probabil rachete care pot lansa lovituri nucleare în toată Coreea de Sud, dar încă nu deține rachete nucleare care să poată lovi SUA.

Experții mai susțin că sunt și alte obstacole cum sunt: asigurarea că focoasele rezistă căldurii și presiunii reintrării în atmosferă, îmbunătățirea sistemelor de control al altitudinii și ghidare pentru rachete și posibilitatea de a folosi mai multe focoase pe o singură rachetă.

Chang Young-keun a spus că, de fapt, Phenianul nu a anunțat detalii tehnice ale Hawsong-19, ci s-a concentrat pe publicitate.

Alte afirmații nord-coreene cu privire la capacitățile sale militare au fost de asemenea întâmpinate cu scepticism.

Coreea de Nord amenință în mod deschis că își va folosi rachetele nucleare împotriva rivalilor săi. Într-o declarație comună de joi, miniștrii de externe ai Coreei de Sud, SUA și Japoniei au condamnat lansarea rachetei balistice ca fiind o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și au declarat că vor face demersuri să blocheze obținerea de către Phenian de venituri ilicite ca să își finanțeze programele nucleare.

Ministerul de Externe al Coreei de Sud a anunțat vineri că a sancționat 11 indivizi nord-coreeni și patru organizații pentru presupusele lor roluri în achiziționarea de componente de rachete și generarea de valută străină pentru finanțarea programului de arme al Phenianului. Sancțiunile sunt în mare măsură simbolice, având în vedere că tranzacțiile financiare dintre Corei au fost suspendate de ani de zile.

Tot vineri, Coreea de Sud și SUA au desfășurat primul exercițiu comun în care au folosit avionul de recunoaștere RQ-4B „Global Hawk” din Coreea de Sud și drona americană MQ-9 Reaper.  

Observatorii spun că lansarea rachetei balistice nord-coreene, prima în aproximativ un an, a urmărit să atragă atenția americanilor cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din SUA și să răspundă condamnării internaționale privind trimiterea de trupe a Coreei de Nord în Rusia.

 

 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole