Antena 3 CNN Externe Kim Jong Un iubește moda și luxul și cedează tentațiilor Occidentale. Ceasul lui costă cât salariul unui nord-coreean pe 10 ani

Kim Jong Un iubește moda și luxul și cedează tentațiilor Occidentale. Ceasul lui costă cât salariul unui nord-coreean pe 10 ani

de Daniela Chihaia    |   

Deși nu pare, Kim Jong Un, dictatorul nord-coreean, este foarte interesat de modă și iubește la nebunie luxul. Dar el vrea să-și afirme devotamentul față de înaintași prin hainele pe care le poartă și, în același timp, vrea să-și creeze propriul stil, unul inconfundabil, care să nu fie copiat de nimeni. 

Hainele în care este văzut frecvent sunt un trenci din piele neagră, o uniformă militară albă și costumele clasice comuniste „Mao”. Accesoriile lui preferate sunt căciula rusească ușanka, ochelarii de soare tip aviator și ceasurile elvețiene scumpe. Recent, a făcut o pasiune pentru sandale mediteraneene la modă în Occident, potrivit NK News.

Deși puțini l-ar putea numi un fashion icon, liderul nord-coreean Kim Jong Un și-a creat propriul stil de când a ajuns la putere, în urmă cu peste un deceniu, împrumutând repere din garderoba predecesorilor săi, dar în anumite situații a renunțat la tradiție pentru a-și satisface propriile gusturi.

Alegerile lui în materie de modă se pare că sunt foarte apreciate în Coreea de Nord, unde au intrat „în tendințe”, dar lui Kim nu i-a plăcut asta, așa că a înființat un fel de  „poliție a modei”, iar cetățenii nu au voie să copie stilul.

După ce a interzis ca trenciul de piele neagră să fie purtat de ceilalți cetățenii ai țării, de curând oamenii au aflat că nu mai au voie să poarte pantaloni largi, asemenea celor în care se îmbracă Kim. 

Pantalonii largi ai lui Kim au devenit populari recent, iar studenții de la Universitatea Chongjin Railway, Chongjin Medical University și alte universități importante din Chongjin au început să-i poarte. Organizațiile Ligii Tineretului Patriotic Socialist au început să ia măsuri împotriva acestora la începutul lunii august. 

O sursă din Coreea de Nord a declarat pentru NK News că tinerii „au fost avertizați” să nu-i poarte, însă nu au fost pedepsiți, așa cum s-ar întâmpla dacă ar purta pantaloni skinny sau scurți.

Acești pantaloni sunt cunoscuți sub denumirea de „pantaloni de lider suprem”, iar Kim nu vrea să ca altcineva să-i poarte, deși, de fapt, nu sunt pe gustul celor mai mulți nord-coreeni, care spun că îi fac să arate ca niște sperietori.

Kim încearcă să-și imite bunicul

Înainte ca Kim să-i succeadă tatălui său pentru a deveni lider, a fost rar văzut purtând altceva decât costume Mao, care sunt cel mai mult asociate cu bunicul său Kim Il Sung. 

Această decizie de a încerca să-și imite bunicul, mai degrabă decât tatăl - Kim Jong Il, subliniază ideea că acesta a fost un lider perceput mai bine de popor, iar Kim vrea să fie mai mult asociat cu bunicul său.

Dar Kim Jong Un a mers mai departe decât să copieze costumele Mao ale bunicului său, adoptând, de asemenea, pălării și ochelari similari, paltoane cu gulere mari de blană și chiar o coafură aproape identică cu acesta.

Cu toate acestea, Kim Jong Un nu și-a imitat în exclusivitate bunicul și a împrumutat și elemente de la tatăl său, cum ar fi un anumit tip de ochelari de soare și un model de jachetă de iarnă.

Liderul nord-coreean se inspiră mult din moda Occidentală 

Kim Jong Un a părut să îmbrace un costum în stil occidental pentru prima dată la congresul Partidului Muncitorilor din 2016. De atunci, aparițiile sale în costume în stil occidental au devenit din ce în ce mai frecvente: la discursurile de Anul Nou și în timpul summitului său cu președintele rus Vladimir Putin din septembrie 2023.

Un alt element occidental care a atras atenția a fost jacheta de piele „Top Gun” pe care a purtat-o ​​când a urmărit lansarea unei rachete intercontinentale în martie 2022.

Kim Jong Un în geaca model „Top Gun” FOTO: KCNA

Această schimbare a ținutei poate fi un semn că Kim încearcă să-și creeze propriul stil și să-și afirme o imagine unică, independentă de cea a bunicului său, acum, că și-a consolidat puterea. 

Kim Jong Un și-a accesorizat geaca de piele cu ochelari de soare de tip aviator și, de asemenea, a arătat o pasiune pentru ceasurile scumpe.

A fost fotografiată cu ceasuri elvețiene de designer de la Movado și IWC Schaffhausen, în valoare de peste 12.000 de dolari, de aproape zece ori mai mult decât câștigă cei mai mulți nord-coreeni într-un an.

Din 2021, Kim a ales să-și schimbe încălțămintea, purtand ocazional sandale în stil pescar, despre care designerul de încălțăminte londonez Suseong Woo spune că au atras atenția, pentru că sunt „o declarație de modă neobișnuită”. 

Kim Jong Un cu sandale tip pescar FOTO: KCNA

„Au fost purtate de pescarii mediteraneeni în anii 1940, dar au recâștigat recent o popularitate uriașă în rândul tinerilor din Occident”, a spus Woo pentru NK News, sugerând că Kim ar putea fi influențată de tendințele modei globale. 

Jisoo Ha, profesor la Departamentul de Modă de la Universitatea Națională din Seul, a spus că Kim nu este inspirat de moda tradițională coreeană, ci alege să imite stilurile occidentale.

„Insista asupra unor stiluri limitate, care se potrivesc caracteristicilor sale fizice în ceea ce privește culoarea, forma, detaliile și materialul”, a declarat Ha pentru NK News .

Stiliști experți creează cu atenție ținute pentru majoritatea șefilor de stat din întreaga lume, menite să ofere cetățenilor o imagine curată, elegantă, care să inspire forță și echilibru. 

Potrivit analistei Gabriela Bernal, deși alegerile în materie de modă ale lui Kim Jong Un îl pot face să iasă în evidență printre cetățenii obișnuiți din Coreea de Nord, ele nu au scopul de a-i inspira.  

Moda oamenilor obișnuiți a fost afectată în principal de comerțul în creștere cu China și de influența dramelor K”, a spus ea. „Pe măsură ce oamenii au fost expuși la mass-media sud-coreeană, cererea a crescut pentru tipuri mai moderne de îmbrăcăminte”.

În cele din urmă, Kim Jong Un folosește moda în scopul creării unei imagini politice, căutând să se lege de trecutul mai prosper și mai optimist al Coreei de Nord, cât și să-și afirme o identitate independentă ca lider care conduce țara către viitor.

Dar cei care îl analizează cu atenție observă că liderul nord-coreean cedează din ce în ce mai mult „luxului și decadenței occidentale” pe care le blamează atât de mult și pentru care oamenii obișnuiți din țară pot ajunge la închisoare

Subiecte în articol: Kim Jong Un moda Coreea de Nord
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile