Antena 3 CNN Externe Kim Jong Un îşi pregăteşte fiica adolescentă să îi ia locul la conducerea ţării

Kim Jong Un îşi pregăteşte fiica adolescentă să îi ia locul la conducerea ţării

de Roxana Mihăiescu    |   

Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord, îşi pregăteşte fiica adolescentă să îi ia locul la conducerea ţării, care dispune de arma nucleară, a comunicat luni serviciul de informaţii sud-coreean, într-un briefing cu deputaţi la Seul, potrivit AFP, citat de Agerpres. 

Tânăra, Kim Ju Ae, a cărei vârstă nu este precizată, a fost văzută alături de tatăl său în numeroase ocazii începând din 2022, ceea ce ar putea sugera că ea i-ar putea lua locul lui Kim Jong Un, pentru a patra generaţie la putere a singurei dinastii comuniste în lume.

Serviciul Naţional de Informaţii din Coreea de Sud (National Intelligence Service, NIS) consideră că ea a fost aleasă pentru a fi succesoarea lui Kim, a declarat presei deputatul Lee Seong-kweum după briefingul NIS.

„Phenianul o pregăteşte în mod evident pe Kim Ju Ae în calitate de moştenitoare, ceea ce indică faptul că ea este persoana cea mai probabilă să-i succeadă în funcţie actualului lider”, a adăugat Lee.

De asemenea, NIS le-a explicat parlamentarilor că Kim Jong Un a „luat mult în greutate”, cântărind în prezent „circa 140 de kilograme”, ceea ce îl plasează în categoria de „risc ridicat de boli cardiovasculare”.

Despre Kim, cunoscut ca fumător de ţigarete, se ştia că are simptome de hipertensiune arterială şi de diabet chiar după ce împlinise 30 de ani, a spus în continuare parlamentarul Lee, citând serviciile secrete sud-coreene.

Potrivit explicaţiilor date de NIS deputaţilor de la Seul, Phenianul pare să ajusteze nivelul de expunere al lui Kim Ju Ae în public pentru a supraveghea modul în care reacţionează nord-coreenii la eventualul său rol de succesoare la cârma ţării.

Mai mult de jumătate din apariţiile ei alături de tatăl său au fost legate de activităţi militare, precum supervizarea unor manevre, indică NIS.

În martie, Kim Ju Ae a fost desemnată de media de stat cu titlul onorific foarte important de „hyangdo” în coreeană ("marea persoană sfătuitoare"), lăsând să se înţeleagă că i-ar putea succede lui Kim Jong Un la putere.

„Remarcând utilizarea termenului de 'hyangdo', rezervat unui lider sau succesorului său, NIS apreciază că planul de succesiune prinde contur într-o anumită măsură”, a declarat presei un alt deputat sud-coreean, Park Sun-won.

Totuşi, Serviciul Naţional de Informaţii sud-coreean nu exclude posibilitatea ca „un alt copil să poată să apară ca soluţie alternativă în planul de succesiune”, potrivit lui Park, întrucât Coreea de Nord nu a făcut niciun anunţ cu privire la succesiune.

Până în 2022, singura confirmare a existenţei lui Kim Ju Ae a venit de la fostul star american din NBA Dennis Rodman, care a spus că a întâlnit o fiică a liderului nord-coreean, pe numele Ju Ae, în timpul unei vizite în Coreea de Nord în 2013.

Seulul afirmase iniţial că liderul nord-coreean şi soţia sa Ri Sol Ju, o fostă cântăreaţă vedetă care s-a căsătorit cu el în 2009, au devenit părinţii primului lor copil, un băiat, în 2010, şi că Ju Ae ar fi al doilea lor copil.

Dar în 2023, ministrul sud-coreean al unificării a declarat că guvernul „este în imposibilitate de a confirma existenţa” fiului lui Kim Jong Un.

Coreea de Nord este dominată din 1948 de către dinastia Kim, denumită de asemenea „linia de sânge Paektu”, după numele unui munte sacru şi care este considerat locul de naştere legendar al poporului coreean şi unde, potrivit propagandei nord-coreene, s-a născut Kim Jong Il, care i-a succedat tatălui său Kim Ir-Sen, aminteşte AFP.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile