Antena 3 CNN Politică Kelemen Hunor spune ce îi lipsește României în politica externă: „E un lux pe care nu ni-l permitem"

Kelemen Hunor spune ce îi lipsește României în politica externă: „E un lux pe care nu ni-l permitem"

de Claudia Popovici    |   

Kelemen Hunor, candidatul UDMR la alegerile prezidențiale 2024, a vorbit, la Antena 3 CNN, despre poziționarea României în parteneriatul strategic cu Uniunea Europeană, dar şi SUA.  În acest context, el a subliniat că, în viziunea sa pentru politica externă, ţara noastră, nu are, din păcate, o cooperarea regională cu ţările învecinate precum Serbia, Ungaria, Bulgaria, cu ţările din centrul Europei sau chiar cu Balcanii de Vest. „E un lux pe care nu ni-l permitem", a spus el, subliniind necesitatea găsirii unui consens în aceste regiuni, demers care este extrem de important pentru o ţară mică, din punct de vedere economic, aşa cum este România. 

„Eu am o altă viziune în ceea ce privește politica de externe și politica noastră de parteneriat. Dincolo de faptul că suntem într-o alianță strategică cu Statele Unite pe de o parte, pe de altă parte, suntem în această zonă de periferie, statele nordice, baltice, Polonia, în România suntem în Uniunea Europeană, lipsește încă un element: cooperarea regională.

România nu este absolut nicăieri, nici în zona centrală europeană, nici în Balcanii de Vest. Asta este un lux pe care nu ni-l permitem. (...) Noi nu suntem prezenţi.

Și pentru România este absolut necesar să aibă relații bune cu Serbia, cu Ungaria, cu Bulgaria, să aibă relații în centrul, cu țările din centrul Europei, să aibă relații în Balcanii de Vest.

Putem ajuta și pe moldoveni mai ușor dacă există relații comerciale, economice, politice foarte strânse. Asta nu înseamnă că tu trebuie să faci ce face celălalt.

Asta înseamnă că tu ții cont de interesele tale și cauți parteneri pentru a reprezenta aceste interese. Spun și eu o întrebare: de ce ar fi interesant pentru România și de ce ar fi bine să susținem să renunțăm în consiliu la unanimitate?

O țară relativ slabă din punct de vedere economic, nu vorbim de teritoriu și de populație, niciodată nu va avea posibilitatea să facă majoritate fără Germania, fără Franța.

S-ar putea să te trezești permanent în minoritate. Această cultură de a căuta consens în Uniunea Europeană este extrem de importantă pentru țările mici", a spus Kelemen Hunor, liderul UDMR, la Antena 3 CNN. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile